Modul în care Uniunea Europeană își va aloca bugetul pentru perioada 2028-2034 se va schimba semnificativ, reiese dintr-o propunere a Comisiei Europene detaliată de Financial Times (FT).
Planul, care va fi anunțat miercuri de Comisia Europeană pentru a intra în dezbaterea celor 27 de state membre, implică desființarea și comasarea uriașelor bugete, totalizând 750 de miliarde de euro, pe care Uniunea le-a alocat pentru dezvoltare regională și agricultură, dar acest lucru era așteptat.
Noutatea, potrivit FT, constă în faptul că Bruxelles-ul vrea planuri bugetare individuale, pentru fiecare țară.
Astfel, sute de programe de cheltuieli existente — în special cele 392 de miliarde de euro pentru dezvoltare regională și 387 de miliarde pentru agricultură din bugetul actual — vor fi comasate într-un singur plan pentru fiecare stat membru.
România a fost și încă este unul dintre cei mai importanți beneficiari ai programelor UE pentru dezvoltare regională și agricultură, primind, în cei 20 de ani de la aderare, peste 100 de miliarde de euro.
Este de așteptat ca noul mod în care ar urma să funcționeze bugetul Uniunii să favorizeze țara noastră, dar acest plan trebuie aprobat de toate cele 27 de state membre.
Câte o anvelopă bugetară per stat
În plus, pe lângă ajustarea modului în care fondurile sunt distribuite între țări, noul sistem le oferă capitalelor naționale mai multă flexibilitate în cheltuirea banilor și posibilitatea de a redirecționa resurse din domenii precum dezvoltarea regională către apărare.
„O singură anvelopă bugetară per stat membru ar asigura o alocare eficientă și flexibilă a fondurilor între domeniile de politică, permițând statelor membre să abordeze noi priorități precum capacitățile de apărare sau pregătirea pentru crize”, se arată în propunerea văzută de FT.
Dimensiunea financiară a fiecărui buget național — așa-numita anvelopă — va fi calculată pe baza unei formule noi și complexe, care modifică semnificativ criteriile de alocare a fondurilor, potrivit proiectului.
Estul Europei, țările învecinate cu Rusia, dar și cele care gestionează migranți vor primi alocări prioritare
Viitoarele noi state membre (Ucraina și Moldova) vor fi prioritizate, la fel și cele care se învecinează cu Rusia (Polonia, Finlanda, balticele), pentru a le permite “o alocare flexibilă și prioritizarea capacităților de apărare”, arată Financial Times.
De asemenea, țările care gestionează un număr mare de imigranți, inclusiv Malta și Grecia, ar putea primi fonduri speciale în acest sens, pentru a reduce presiunea asupra celorlalte state din UE.
Citeşte integral analiza Noua filosofie de buget a UE: Plan bugetar pe stat membru – Comasări de programe – Mai multă flexibilizate pe cheltuirea banilor. România ar primi o alocare mai mare pe Curs de Guvernare