Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din Statele Unite analizează dezvăluirea de către directorul general al Tesla, Elon Musk, a participaţiei cumpărate la Twitter la începutul lunii aprilie, potrivit unei scrisori trimise de agenţie acestuia în luna respectivă şi făcută publică vineri, transmite Reuters.
În scrisoare, autoritatea de reglementare îl întreabă pe Musk de ce se pare că nu a depus documentele necesare în termen de 10 zile de la achiziţie şi, de asemenea, se întreabă de ce, atunci când Musk şi-a dezvăluit participaţia, a folosit un formular destinat investitorilor pasivi, în timp ce el punea sub semnul întrebării în mod deschis politicile Twitter cu privire la libertatea de exprimare.
Mai exact, SEC i-a cerut lui Musk să explice de ce a optat să depună iniţial un formular de dezvăluire ”13G”, care este destinat investitorilor care intenţionează să deţină acţiuni în mod pasiv, în loc de formularul ”13D”, care este pentru investitorii activi, care intenţionează să influenţeze managementul şi politicile companiei. Ulterior, el a modificat dosarul.
Lui Musk i s-a oferit un loc în consiliul de administraţie al Twitter la scurt timp după dezvăluirea sa iniţială şi de atunci a încercat să cumpere complet compania, printr-o tranzacţie de 44 de miliarde de dolari, pentru a o retrage apoi de la bursă.
Purtătorii de cuvânt ai lui Musk nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al SEC a refuzat să comenteze.
Miliardarul Elon Musk a fost și dat în judecată de acţionari ai Twitter, pentru dezvăluirea întârziată a participaţiei acumulate la compania de social media, într-o plângere depusă la tribunalul federal din California.
Investitorii spun că Musk a economisit 156 de milioane de dolari pentru că nu a dezvăluit că a cumpărat mai mult de 5% din Twitter până pe 14 martie.
După aceea, a continuat să cumpere acţiuni şi, în cele din urmă, a dezvăluit la începutul lunii aprilie că deţine 9,2% din companie.
Consecinţele financiare pentru cel mai bogat om din lume ar putea fi însă limitate, deoarece amenzile pentru astfel de nereguli s-ar ridica probabil la câteva sute de mii de dolari, potrivit experţilor.
Musk, proprietarul producătorului de maşini electrice Tesla, a declarat că plănuieşte să preia Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Iar apoi a anunţat că a suspendat preluarea companiei.