Ministrul Energiei le cere minerilor să înceteze protestul și le promite că-și primesc zilele acestea banii. UPDATE I s-a răspuns cu amenințări de greva foamei

Ministrul Energiei le cere minerilor să înceteze protestul și le promite că-și primesc zilele acestea banii. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> I s-a răspuns cu amenințări de greva foamei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constatat că a fost acordat ilegal.

Popescu a anunţat, la Antena3, că minerii – care protestează de şase zile – îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”, banii urmând să fie luați din Fondul de Garantare a creanţelor salariale gestionat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.

ADVERTISING

Soluția lui Popescu pentru evitarea unei situații similare

Virgil Popescu avansează ideea înfiinţării a două societăţi, una administrată de autorităţile locale şi cealaltă administrată la nivelul Guvernului, el explicând că, la acest moment, ministerul de resort nu are pârghii pentru a acţiona din cauza situaţiei legate de „birocraţia juridică” pe care o implică administrarea companiei de către un administrator judiciar.

ADVERTISING

Ministrul a făcut un apel către mineri să încheie protestul, să iasă din subteran şi să reia furnizarea cărbunelui, amintind că în urma protestului termocentrala de la Mintia este oprită iar oraşul Deva este decuplat de la energie termică şi apă caldă. 

Minerii amenință cu greva foamei

În schimb, unii dintre minerii care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunţat, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), programate să se desfăşoare luni la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

"Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile", a declarat duminică, pentru Agerpres, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn.

Pentru plata la zi a drepturilor băneşti restante - salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă - este nevoie de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.

ADVERTISING

Zeci de mineri de la mina Lupeni sunt blocaţi și duminică, pentru a şasea zi consecutiv, în mina Lupeni, ei protestând astfel faţă de faptul că nu şi-au primit salariile la timp. 

Pe de altă partea, duminică după amiază în faţa sediului exploatării miniere de la Lupeni s-au adunat mineri veniţi de la alte mine, dar şi localnici şi membri ai familiilor minerilor. Protestatarii au strigat: ”Hoţii! Hoţii!”, ”Unitate!”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” şi „Ruşine să vă fie!”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇