Ministrul de Finanţe anunţă pe Facebook că pachetul de susținere a economiei va depăși 7% din PIB: Nu ne vom opri aici

Ministrul de Finanţe anunţă pe Facebook că pachetul de susținere a economiei va depăși 7% din PIB: Nu ne vom opri aici

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că până la finalul lui 2020 pachetul de susţinere a economiei în criză va depăşi ca valoare pragul de 7% din PIB.

„Fară precedent în România!

Pachetul de susținere a economiei o să depășească, ATENȚIE, 7% din PIB până la finalul anului", scrie în stil de breaking news pe Facebook Florin Cîțu.

Oficialul de la Finanţe adaugă că deja în primele 9 luni a "injectat" suplimentar în economie 34,5 miliarde de lei (adică 3,2% din PIB) şi apoi detaliază.

"Sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL:

ADVERTISING

- 14,4 miliarde prin masuri fiscale

- 250 de milioane lei bonificații la plata impozitului pe profit

- 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus față de anul trecut

- 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investițiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani și mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul)

- 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19"

La aceste cheltuieli de la buget se adaugă programe de garanții de aproximativ 30 miliarde lei, care înseamnă 2,9% din PIB, explică ministrul, punctând că e vorba despre "bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar si sunt garantați de stat".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În finalul postării sale de weekend, Cîţu promite că nu se va opri aici şi promite că programul de stimulare a economiei "a stopat declinul economiei în 2020 (evităm recesiunea tehnica) și garantează o creștere economica puternică în 2021".

Ministrul Finanţelor a anunţat miercuri că va mai exista o rectificare bugetară până la sfârşitul anului. El a mai afirmat că, fără criza din sănătate, deficitul bugetar ar fi fost de 1,93%, în prezent fiind de 5,18% din PIB.

În ceea ce priveşte bugetul pentru 2021, oficialul a spus că va fi aprobat de guvernul următor, care va veni după alegerile din 6 decembrie.

ADVERTISING

Citeşte şi alte articole despre planurile lui Florin Cîţu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇