Măsurile sociale ale Guvernului ne vor costa peste 37 de miliarde de lei în 2022. Deficitul sare la 7%, crește și inflația

Măsurile sociale ale Guvernului ne vor costa peste 37 de miliarde de lei în 2022. Deficitul sare la 7%, crește și inflația

37,2 miliarde de lei este suma pe care statul o va cheltui în acest an pentru pachetul „Sprijin pentru România” și măsurile de plafonare și compensare a facturilor la energie.

Această sumă reprezintă aproape jumătate din deficitul bugetar înregistrat anul trecut de țara noastră, de 80 de miliarde lei, arată datele analizate de Economedia.

Astfel, economiștii spun că deficitul bugetar ar putea crește anul acesta la 7% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 6,72% anul trecut.

„Probabil că deficitul bugetar va crește, va fi chiar mai mare anul acesta în comparație cu anul trecut. În jur de 7% care trebuie finanțat din împrumuturi și vedem că ne tot împrumutăm și ratele de dobândă au crescut substanțial pentru împrumuturile publice”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte al CFA România.

ADVERTISING

Acesta crede că majorarea deficitului bugetar conduce către accelerarea inflației. „E adevărat, cea mai mare parte din inflație vine din prețul combustibililor, însă și cererea internă care crește adaugă presiune pe rata inflației”.

La rândul său, economistul Bogdan Glăvan transmite că pentru a înțelege „dărnicia” Guvernului trebuie să observăm mai întâi că inflația acționează ca un impozit ascuns ce alimentează bugetul statului.

„Prețurile vor crește în acest an mult mai mult decât s-a estimat la început. Să notăm, de exemplu, estimarea din aprilie a Comisiei Naționale de Prognoză, potrivit căreia rata inflației la finalul anului va fi de 9,7%, respectiv estimarea mai recentă a BNR, de circa 12%, valori aproximativ duble față de indicatorul folosit în momentul în care s-a construit bugetul statului pe 2022”, a declarat acesta.

ADVERTISING

Majoritatea măsurilor incluse în „Sprijin pentru România” au fost deja aprobate și au început să fie puse în aplicare.

Voucherele sociale în valoare de 250 de lei au început să fie emise și distribuite din 2 iunie, iar pensionarii cu venituri mici primesc luna viitoare un sprijin de 700 de lei.

În plus, aproape 2,3 miliarde de lei va fi costul suplimentar generat de majorarea salariilor unor bugetari, decisă marţi de Parlament. Creșterea va fi aplicată de la 1 iulie, astfel că cifrele sunt valabile doar pentru a doua jumătate a anului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇