La iniţiativa lui Biden, Ursula von der Leyen spune că UE ar fi dispusă să discute despre renunţarea la brevete pe vaccinurile Covid. Germania nu e deloc de acord

La iniţiativa lui Biden, Ursula von der Leyen spune că UE ar fi dispusă să discute despre renunţarea la brevete pe vaccinurile Covid. Germania nu e deloc de acord
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană este dispusă să discute o propunere de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Însă producătorii de medicamente şi-au apărat drepturile, iar preţurile acţiunilor lor au scăzut din cauza acestor discuţii, transmite Reuters.

Declaraţia de joi a Ursulei von der Leyen vine în contextul în care preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat, miercuri, sprijinul pentru o renunţare la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, aceasta fiind o inversare a poziţiei SUA. În plus, negociatorul comercial Katherine Tai a susţinut demersurile în acest sens de la Organizaţia Mondială a Comerţului.

ADVERTISING

Scopul unei asftel de măsuri este să asigure şi ţărilor sărace accesul la vaccinuri.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apelat la majuscule, într-un tweet, numind schimbarea de poziţie a lui Biden ca fiind  un ”MOMENT MONUMENTAL ÎN LUPTA CONTRA # COVID19” şi afirmând că reflectă ”înţelepciunea şi conducerea morală a Statelor Unite”.

Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, ”a salutat cu căldură” mişcarea SUA, adăugând: ”Trebuie să răspundem urgent la Covid-19, deoarece lumea urmăreşte ce se întâmplă, iar oamenii mor.”

ADVERTISING

Drept urmare, von der Leyen a declarat că UE este pregătită să discute orice propuneri care abordează criza ”într-un mod eficient şi pragmatic”.

”De aceea, suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”.

Industria pharma este total împotrivă

Dar producătorii de medicamente - care au produs vaccinuri împotriva coronavirusului într-un timp record - susţin că propunerea ar putea avea efectul opus, prin perturbarea unui lanţ de aprovizionare solicitat şi fragil.

ADVERTISING

Ei au îndemnat ţările bogate să împartă vaccinurile mai generos cu lumea în curs de dezvoltare.

Iar Germania, cea mai mare putere economică a UE şi care găzduieşte un mare sector farmaceutic, a respins ideea, spunând că motivele lipsei de vaccinuri sunt standardele de capacitate şi calitate.  

Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că împărtăşeşte obiectivul lui Biden de a furniza vaccinuri lumii întregi, dar o purtătoare de cuvânt a Guvernului a declarat într-un comunicat că ”protejarea proprietăţii intelectuale este o sursă de inovaţie şi trebuie să rămână aşa în viitor”.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice a afirmat că o derogare ar încuraja producătorii noi, care nu au cunoştinţe şi supraveghere esenţiale.

Una dintre aceste firme, Moderna, a renunţat deja, în octombrie, la drepturile sale la brevet, iar joi a remarcat lipsa companiilor capabile să fabrice rapid un vaccin similar şi să obţină aprobarea acestuia.

Acţiunile producătorilor de vaccinuri au scăzut, joi, deşi au depăşit minimele atinse iniţial. Acţiunile Moderna au scăzut cu 2,8%, Pfizer cu 1,4%, iar Novavax cu 0,4%. La Londra, titlurile AstraZeneca au coborât cu 0,8%.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇