La Casa de Comerț Unirea, înființată de Daea ca pentru produsele agricole autohtone, se vinde marfă din import

La Casa de Comerț Unirea, înființată de Daea ca pentru produsele agricole autohtone, se vinde marfă din import

Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, înființată de Petre Daea pentru a valorifica produsele agricole autohtone, are facturi neîncasate de aproape 53 de milioane de lei și comercializează într-o proporție mai mare produse din import decât autohtone. Constatările au fost făcute în urma unui control al Ministerului Agriculturii în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024.

Facturi neîncasate de zeci de milioane de lei

Potrivit datelor furnizate de MADR la solicitarea AGERPRES, controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

ADVERTISING

Din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale, iar termenele scadente aferente facturilor emise înregistrează şi peste 100 de zile întârziere.

De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale.

În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată - bilete la ordin şi file CEC.

ADVERTISING

"La data de 15.01.2024, instrumentele de plată (file CEC şi bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societăţii Casa Unirea, deşi acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienţii societăţii, directorul general acţionând împotriva intereselor societăţii Casa Unirea", susţin reprezentanţii MADR.

Produsele de la fermieri români, în proporție nesemnificativă

S-a mai constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, deși compania de stat a fost înființată pentru a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România.

ADVERTISING

Rezultatele controlului au fost trimise instituțiilor abilitate, dar și Consiliului de Administrație și AGA ale societății. În urma unei ședințe din 7 februarie 2024, s-a dispus revocarea din funcţie a directorului general și numirea unei alte persoane.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională.

Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇