Kelemen Hunor, despre creșterea economică: E spectaculoasă, dar depinde la ce ne raportăm. Pe termen lung nu e sustenabilă

Kelemen Hunor, despre creșterea economică: E spectaculoasă, dar depinde la ce ne raportăm. Pe termen lung nu e sustenabilă

Creşterea economică de două cifre înregistrată de România în ultimele luni nu este sustenabilă pe termen lung, consideră vicepremierul Kelemen Hunor.

El apreciază că „o revenire bună” a economiei s-ar reflecta într-o creştere economică de 6-6,7 procente. Kelemen consideră că importantă este reducerea deficitului bugetar.

"Important este să nu depăşim 7,2% la deficit. Nu vom depăşi. Există o creştere economică spectaculoasă, dar depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la anul trecut, exact când era cel mai rău, atunci este spectaculos.

ADVERTISING

Oricum nu este, pe termen lung, sustenabilă o creştere de 13%, cum am avut noi în această perioadă scurtă, dar important este că lucrurile se mişcă. Şi dacă noi ne vom aşeza la 6 – 6,5 – 6,7 la sfârşitul anului creştere economică, eu cred că este o revenire sustenabilă şi o revenire bună.

Deci vor fi resurse bugetare, nu asta este problema, problema este să încercăm să reducem deficitul, că am plecat de la 10 virgulă ceva spre 11 şi încet-încet trebuie să ne apropiem, în termen de trei ani, la 3%”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi24.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce priveşte taxele constituite la bugetul de stat, vicepremierul consideră că "nu este o colectare spectaculoasă, dar e mai bună decât anul trecut şi se va îmbunătăţi”.

Kelemen Hunor consideră că execuţia bugetară poate fi "un element”, dar nu "un criteriu unic” cu privire la performanţele deţinătorilor portofoliilor guvernamentale.

El a dat exemplul interdependenţei dintre Ministerul Mediului, care are în subordine Fondul de Mediu şi autorităţile locale, dar şi al ministerelor nou create, cum ar fi cel al Economiei şi cel al Energiei, care au avut nevoie de timp pentru a începe să funcţioneze.

ADVERTISING

Economia României a crescut cu 13,6% în trimiestrul II din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇