Isărescu cere la BNR protecția consumatorilor în relația cu băncile

Isărescu cere la BNR protecția consumatorilor în relația cu băncile

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere ca protecția consumatorilor de servicii financiare să treacă de la ANPC la Banca Națională a României.

Isărescu a transmis Parlamentului, într-o scrisoare, că la nivelul BNR au fost elaborate propuneri de ordin legislativ în vederea stabilirii unui cadru legal prin care să fie alocate BNR competențe de protecție a consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare, scrie Profit.ro.

”Prin acest demers se urmărește preluarea de către banca centrală a atribuțiilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în ceea ce privește produsele și serviciile financiar-bancare furnizate de entitățile aflate în aria de competență a Băncii Naționale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conținutul sau modul de exercitare a acestor competențe.

ADVERTISING

Propunerile legislative, astfel formulate, urmează să fie comunicate inițiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, se arată într-o scrisoare a guvernatorului Mugur Isărescu.

Protecția consumatorilor de servicii financiare a mai fost în sarcina BNR înainte de 2008, dar apoi prerogativele au fost trecute la ANPC.

În 2018, în Planul național de adoptare a euro, la elaborarea căruia a participat și banca centrală, a fost inclusă și propunerea ca BNR să preia măcar în parte sarcinile de protecție a consumatorilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum banca centrală nu are drept de inițiativă legislativă, proiectul la care face referire guvernatorul ar trebui să fie preluat de Guvern sau de un parlamentar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇