Intrarea completă a României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 este benefică mai ales pentru mediul de afaceri, dar şi pentru turişti.
Va atrage reducerea de costuri, posibilitatea creşterii eficienţei activităţii economice, stabilitatea locurilor de muncă, precum şi posibila mărire a salariilor, susţine preşedintele Blocului Naţional sindical (BNS), Dumitru Costin.
Timpii de aşteptare în vămi se vor reduce considerabil, atât pentru transportatori, în cursul anului, dar şi pentru cetăţenii români, de sărbători sau în perioada de concedii, adaugă preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
Potrivit estimărilor operatorilor din turism, va determina anul viitor o creştere a circulaţiei turistice către Europa de circa 10-15%, dar va impulsiona şi atragerea turiştilor străini în România.
Beneficii pentru mediul de afaceri
"Această decizie este una benefică pentru că, cel puţin pentru mediul de afaceri, va aduce reduceri de costuri, posibilitatea creşterii eficienţei activităţii economice şi, de ce nu, în secundar, mai multă stabilitate a locurilor de muncă şi salarii mai mari.
Înainte de toate, este o recunoaştere a eforturilor pe care România le-a făcut în ideea de a se moderniza, de a deveni, în adevăratul sens al cuvântului, membru deplin al Uniunii Europene pentru că 'Schengen', printre altele, are un impact uriaş asupra mediului de afaceri şi implicit a locurilor de muncă", a afirmat liderul sindical Dumitru Costin.
El susţine că decizia Consiliului JAI este o recunoaştere a faptului că România a făcut investiţii majore. "Prima investiţie în perspectiva 'Schengen' a însemnat un miliard de euro pe care România i-a angajat în 2004 pentru securizarea frontierelor. A fost primul pas concret.
A fost, însă, mai puţin plăcut faptul că am fost blocaţi de către austrieci câţiva ani, în opinia mea, în mod nejustificat. Faptul că acum Austria şi Olanda, dar în principal Austria a admis că România îşi merită locul în Schengen, este o recunoaştere a faptului că România este pe drumul cel bun", a mai spus Dumitru Costin.
Va creşte fluxul de mărfuri şi profitul transportatorilor
Cetăţenii români vor putea circula liber în toată Uniunea Europeană şi nu vor mai fi cozi la vămi, spune şi preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
El consideră că decizia reprezintă un act de dreptate făcut României după ani de aşteptare pentru a fi deschise graniţele.
"În sfârşit, s-a făcut dreptate şi pentru transportatorii români, pentru cetăţenii români care vor putea circula liber în Uniunea Europeană. În sfârşit, s-a făcut dreptate pentru noi. Se va circula liber, cum se circulă în toată Uniunea Europeană. Nu mai stăm nici în vamă între Ungaria şi România sau între Bulgaria şi România sau invers. S-a terminat cu cozile, ni s-a făcut o dreptate.
De fapt, s-a îndreptat o nedreptate după atâţia ani de zile, că asta a fost o nedreptate pentru noi, intrând în Uniunea Europeană în 2007 - să aşteptăm atâta timp să deschidă graniţele şi pentru noi, să intrăm în spaţiul Schengen", a menţionat Vasile Ştefănescu.
El a subliniat că timpii de aşteptare în vămi se vor reduce considerabil, atât pentru transportatori, în cursul anului, dar şi pentru cetăţenii români, de Sărbători, sau în perioada de concedii.
"Pe de altă parte, va creşte fluxul de mărfuri, va creşte profitul transportatorilor, va creşte programul de odihnă al şoferilor", a mai spus Vasile Ştefănescu.
Şeful COTAR a precizat că intrarea României în spaţiul Schengen reprezintă un beneficiu pentru toţi cetăţenii ţării.
"Ştiţi foarte bine cozile interminabile de la intrările în ţară. O să vedeţi şi anul acesta, că nu o să ne dea drumul în Schengen acum, pe 31 decembrie. O să vedeţi cozi interminabile la cei care vin de Sărbători în ţară şi o să vedeţi cozi interminabile când pleacă din ţară către Uniunea Europeană, fiecare la locul lui de muncă, pe unde munceşte prin afară", a adăugat Ştefănescu.
Mult mai mulţi turişti
Intrarea în Schengen va determina şi o creştere importantă a traficului către Grecia şi Bulgaria, două destinaţii preferate de români, dar şi către vestul Europei, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.
"Intrarea în spaţiul Schengen este foarte importantă pentru români, din punct de vedere turistic. Ne amintim toţi de cozile de zeci de ore din perioada pandemiei, la intrarea în Grecia. Au rămas în mentalul colectiv. Acum putem să intrăm în Bulgaria şi Grecia fără timpi de aşteptare şi cu siguranţă va creşte traficul pe aceste destinaţii. Şi spre Vest va creşte traficul turistic, deci pentru noi, pentru români, este un lucru extraordinar", a precizat preşedintele ANAT.
Potrivit estimărilor operatorilor din turism, intrarea României în spaţiul Schengen va determina anul viitor o creştere a circulaţiei turistice către Europa de circa 10 - 15%, dar va impulsiona şi atragerea turiştilor străini în România.