Hellvig critică dur propunerea lui Boloș privind ”turnătoria fiscală”: Îi transformăm pe români în vânători de recompense?

Hellvig critică dur propunerea lui Boloș privind ”turnătoria fiscală”: Îi transformăm pe români în vânători de recompense?

Propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, de a-i premia pe cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali este criticată dur de fostul director SRI, Eduard Hellvig.

Acesta spune că, având în vedere că ideea a fost anunțată la televizor, fără calculele care să o întemeieze, tinde să creadă ”că e un balon de încercare, menit să testeze cu vârful degetelor apele reci ale deficitului de încasare”.

Modelul american invocat de ministrul Boloș este real, afirmă Hellvig, dar se omite ceva.

”Oficiul Avertizorului urmărește fraude care depășesc 2 milioane USD și este bazat pe o procedurare foarte strictă. Detalii aici https://irs.gov/compliance/whistleblower-office#submit. Dacă nu este însoțit de plafon, un astfel de demers de petiții în masă îi va aglomera și mai mult inspectorii Fiscului, deja în deficit de personal, și îi va proteja, ați ghicit, tocmai pe marii evazioniști. Or exista?”, a scris Eduard Hellvig pe Twitter.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, un astfel de sistem, cu sau fără plafon, tinde să aducă și mai multă subiectivitate umană în procesul de colectare.

”Și știm cu toții, unde sunt oameni sunt și tentații. Domeniul colectării taxelor ar trebui să fie cel mai septic-informatizat din România. Sau este lăsat intenționat cu ochiuri? Cetățenii români au și astăzi, pe legislația în vigoare, obligația de a semnala posibile fapte ilegale. Îi transformăm în vânători de recompense?

Zilele trecute, Shakira a ajuns la o înțelegere cu statul spaniol și a plătit 8 mil. USD pentru a nu se ajunge la proces. Messi a plătit aproape 6 mil. USD în 2017, Ronaldo, 21.6 mil. USD în 2019 pe investigații similare. Aici detalii despre necazul Shakirei și despre cum face ANAF-ul spaniol, zis și Hacienda: https://time.com/6337537/shakira-deal-tax-fraud-case/. Să fi fost mâna lui Atletico? Sau a lui Gerard Piqué?”, completează fostul director SRI.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eduard Hellvig subliniază că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, pentru că informațiile valoroase nu vin pur și simplu, ele trebuie căutate cu insistență și consecvență în locurile predispuse la derapaje.

”Locuri care în linii mari se știu. Sau nu? Democrația nu este o construcție ieftin de întreținut. Dar ea ar trebui să se bazeze pe Finanțe puternice, nu pe unele care își ascund neputința invitând populist la delațiune. Hips don’t lie!”, încheie Eduard Hellvig.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇