Guvernul înființează o nouă bancă de stat

Guvernul înființează o nouă bancă de stat

Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare, o bancă cu capital de stat destinată sprijinirii mediului de afaceri.

”Prin hotărâre de guvern, vom aproba astăzi înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri.

Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor româneşti şi instituţiilor publice şi private. Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR şi programul de guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern, fără a oferi alte detalii.

ADVERTISING

Ulterior, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat că banca va avea un consiliu de supraveghere format din 7 persoane şi un consiliu director de trei persoane.

El a precizat că banca va fi înfiinţată pe criterii de performanţă, astfel că cei care vor face parte din Consiliu, în primii doi ani, vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Suma fixă nu va fi la nivelul sistemului bancar, ci o sumă modică, în funcţie de nivelul de performanţă.

Câciu a mai spus că aceştia vor fi monitorizaţi, astfel încât banca să fie operaţională într-un an, maximum un an şi jumătate.

ADVERTISING

”Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat”, a spus ministrul Finanţelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇