Guvernul a aprobat, vineri dimineaţă, o nouă ordonanţă care plafonează preţurile la energia electrică, obligându-i pe cei mai mulți dintre producători să vândă prin intermediul unui „mecanism de achiziție centralizată”, la prețul de 450 lei MW.
Pentru consumatorii casnici se schimbă foarte puţine.
Preţul va fi:
- 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună,
- 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună,
- Iar cei care depăşesc pragul de 255 Kwh pe lună vor plăti 1,3 lei pe Kwh
Până acum, diferența de la 255 la 300 Kwh se plătea la preţul conform contractului. Iar în unele contracte, prețul Kwh era deja foarte mare.
Problema este că prevederile ordonanței din această dimineață se vor aplica abia de la începutul anului viitor. Așa că, pentru consumul de energie electrică din acest an, românii care depăşesc 255 de Kwh pe lună riscă să achite, în continuare, prețuri foarte mari.
Întrebat cum îi ajută pe acești consumatori Guvernul, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat:
„Eu aş aştepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kw”, a precizat Virgil Popescu.
Un astfel de furnizor este Hidroelectrica. Compania a anunțat, însă, recent, că nu mai intenționează să preia pentru o perioadă clienți noi, în condițiile în care primea deja peste 5.000 de solicitări noi, zilnic.
Preț fix și pentru consumatorii medii și mari
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri.
Iar preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh. Aceasta este o noutate. Rămâne să vedem dacă va fi suficient pentru a determina mari producători care deja au anunțat că își suspendă activitatea să revină asupra deciziei și să reînceapă să lucreze, pe parcursul iernii.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus însă că ordonanța ar putea fi modificată în Parlament.
“Decizia pentru ca prețul de 1,3 lei să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie trebuie luată în Parlament”, a declarat Popescu.
Cum revenim la piaţa parțial reglementată
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat că Guvernul a decis practic revenirea la piața reglementată.
Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025. Preţurile rămân plafonate tot anul electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.
OUG de azi prevede un preț maxim la care producătorii de energie cu putere instalată de peste 10 MW vor putea vinde energia: 450 de lei/MWh.
Iată cum va funcționa sistemul, potrivit celei mai recente forme a proiectului de ordonanță, consultată de Spotmedia.ro.
Toți participanții la piață - producători, furnizori și distribuitori - vor fi obligați să întocmească și să trimită la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prognoze cu privire la cantitățile produse/consumate.
De regulă, acest tip de estimare și raportare este însoțită de greșeli și întârzieri inerente.
În baza acestor prognoze se vor stabili cantitățile care vor circula pe piață prin intermediul „mecanismului de achiziție reglementat” pe care l-a adoptat astăzi Guvernului, prin OUG.
Producătorii vor vinde cantitățile agreate către Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale din România (OPCOM) energia electrică la prețul de 450 lei MW.
Iar OPCOM (o filială a transportatorului național Transelectrica) vinde mai departe cantitățile agreate, către operatorii de transport și distribuție (care au nevoie de energie pentru consum propriu) și către furnizori. În funcție de cât se va consuma, cantitățile rămase - dacă vor fi - se vor redistribui.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, prețul se aplică pentru cantitățile disponibile de energie, care urmează să fie contractate de la data intrării in vigoare a ordonanței.
Acest aspect contează pentru că bună parte din energia produsă nu se vinde pe loc, ci în baza unor contracte încheiate cu mult timp înainte. Cu alte cuvinte, un producător poate obține astăzi curent electric pentru care are contract de vânzare încheiat cu câteva luni în urmă. Iar prețurile de piață la care s-au încheiat acele contracte sunt mai mari decât plafonul impus de Guvern.
Așa că, dacă ar fi încercat să intervină în aceste contracte deja încheiate, Guvernul ar fi creat haos.
De asemenea, impunerea prețului maxim de vânzare de 450 lei MW le-ar fi creat pierderi majore producătorilor de energie din surse regenerabile, care pot avea și dificultăți destul de mari în estimarea cantităților pe care le vor produce. Pe ultima sută de metri, Guvernul a decis să nu le mai impună producătorilor de energie verde aceste obligații de a vinde prin mecanismul centralizat.
De asemenea, de obligația de a livra prin mecanismul centralizat sunt scutite și CET-urile, pentru care o astfel de limitare de preț ar fi fost catastrofală.
Anterior, Guvernul a plafonat preţul lemnului de foc, iar reglementarea a provocat o penurie de lemn, pentru că furnizorii au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic.