2022 vine cu noi scumpiri la benzină şi motorină

Carburanții s-au scumpit galopant pe parcursul anului 2021, iar noi creșteri de prețuri la benzină și motorină sunt preconizate și pentru începutul lui 2022 în România.
2022 vine cu noi scumpiri la benzină şi motorină

Prețul benzinei și al motorinei a fost pe o pantă ascendentă în 2021, cu excepția lunii decembrie, pe fondul creșterii prețului materiei prime și al reluării consumului după perioadele de lockdown din 2020.

Cât despre 2022, ar trebui să ne așteptăm ca tendința să rămână aceeași, cel puțin în prima parte din an, în contextul creșterii accizei la carburanți.

Evoluția prețului benzinei și al motorinei în 2021

Am început anul 2021 cu un preț mediu al benzinei și al motorinei sub pragul de 5 lei/litru, în ianuarie consemnându-se o creștere de 5 bani față de luna mai din 2020, când perioadele de lockdown au dus la o scădere drastică a consumului pe fondul limitării circulației, dar și al scăderii prețului barilului de petrol (materia primă).

Conform datelor Oil Bulletin, centralizate de Comisia Europeană și analizate de SpotMedia.ro, în luna ianuarie am avut cea mai ieftină benzină și cea mai ieftină motorină din acest an (o medie de 4,9 lei/litru).

ADVERTISING

La polul opus, vârful de preț a fost atins la benzină în octombrie (cu o medie lunară de 6,317 lei/litru), iar la motorină - în noiembrie (cu o medie lunară de 6,217 lei/litru).

Astfel, diferența de preț dintre minimul și maximul din 2021 a fost de aproximativ 1,4 lei la benzină și 1,3 lei la motorină.

Excepția notabilă a fost luna decembrie, când în sfârșit am început să avem parte de ieftiniri la pompă, carburanții ajungând din nou sub pragul de 6 lei/litru.

Din calculele SpotMedia.ro, prețul mediu al benzinei în 2021 a fost de 5,467 lei/litru, iar al motorinei - de 5,041 lei/litru, în contextul în care media anuală pentru 2020 a fost de aproximativ 4,7 lei/litru pentru ambii carburanți.

În graficul de mai jos puteți vedea evoluția lunară a prețului benzinei și motorinei în 2021 în țara noastră.

evolutiepret-benzina-motorina-2021

Cauzele scumpirii carburanților în 2021

Cum 2020 a fost un caz special (limitându-se circulația foarte multe, și prețul carburanților a scăzut mult în perioadele de lockdown), 2021 a fost anul revenirii activității umane.

ADVERTISING

Drept consecință, și scumpirile s-au resimțit la pompă pentru simplul motiv că am pornit foarte de jos - un litru de benzină costa 4,5 lei în aprilie 2020. Prin urmare, impulsionate de evoluția pieței, companiile de distribuție au găsit contextul potrivit pentru creșterea prețului.

Un alt factor care a determinat scumpirea galopantă, mai ales în toamnă, a fost evoluția prețului materiei primei. Petrolul Brent, tranzacționat pe bursa de la Londra și relevant pentru piața europeană, a ajuns la 85 de dolari pe baril la final de octombrie, de la 50 de dolari pe baril, cât era în ianuarie. A fost o creștere semnificativă, care s-a resimțit inevitabil și la pompă.

Acum însă se observă o scădere, pe fondul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului, ce a determinat luarea de noi restricții, inclusiv în multe țări europene - de unde și ieftinirea benzinei și motorinei din luna decembrie.

oil_price_charts-2021-12-19
Sursă date: OilPrice.com

Carburanții s-ar putea scumpi la începutul lui 2022

Poate că decembrie a fost o lună de respiro pentru șoferii români, însă 2022 ar putea debuta cu o nouă serie de scumpiri la pompă. De data aceasta, motivul e altul: creșterea taxelor în România. Mai exact, în ianuarie intră în vigoare accize mărite la carburanți.

ADVERTISING

"Nivelul accizelor aplicabil în anul 2022 a fost stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, arată Ministerul Finanţelor. Potrivit Codului Fiscal, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.

Astfel, în 2022, pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei. Așadar, litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, adică cu 7,7 bani cu tot cu TVA.               

Pentru motorină, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei. Așadar, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA.

Singura modalitate prin care scumpirile la pompă ar putea fi atenuate ar fi printr-o scădere și mai mare a prețului materiei prime, pe fondul temerilor provocate de varianta Omicron a coronavirusului și de eventualitatea unor lockdown-uri (complete sau parțiale) în țările europene.

Dar acest scenariu este puțin probabil, pentru că principalele țări producătoare și exportatoare de petrol (care fac parte din grupul OPEC+) vor lua măsuri pentru a ține prețul barilului măcar la nivelul actual, care este unul de confort pentru aceste națiuni.

„Sezonalitatea indică o cerere limitată la începutul noului an. Într-un astfel de caz, dinamica tendinței de creștere ar fi oricum încetinită. De aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la eforturi majore din partea OPEC+. Pe de altă parte, grupul ar dori să mențină prețurile în jur de 70-80 de dolari pe baril, ceea ce permite planificarea pe termen lung a viitoarelor proiecte de exploatare.

Prin urmare, în viitor, ar trebui să ne așteptăm la acțiuni suplimentare din partea OPEC+, care vor avea ca scop menținerea prețului în acest interval”, se arată într-o analiză realizată de XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume, remisă SpotMedia.ro la începutul lunii decembrie.

Așadar, în această iarnă, ar trebui să economisim pentru a ne alimenta mașinile. Sau am putea limita călătoriile cu autoturismul personal, pe cât posibil.

Consiliul Concurenţei anchetează scumpirile la carburanți

De remarcat și faptul că există în derulare o analiză pe piaţa comercializării angro de carburanţi auto, la Consiliul Concurenței, cu scopul de a identifica factorii care au determinat majorările de preţuri ale carburanţilor din această toamnă, precum şi eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei.

În cadrul acestui studiu, declanşat la începutul lunii septembrie, instituţia solicită informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi, dar şi opinii ale autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În urma analizei, instituția poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona.

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea de concurenţă a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇