Gândirea agilă, atuul oamenilor de succes

constantin.magdalina

expert, tendințe și tehnologii emergente

Revoluția Agile în management transformă modul de lucru în cadrul companiilor. Pornită din interiorul echipelor de dezvoltare software, Agile se rostogolește și cuprinde tot mai multe domenii. 

Companiile cu management bazat pe metodologia Agile înregistrează o creștere medie de 60% a veniturilor și profitului. Echipele devin cu 25% mai productive, iar directorii generali alocă de 4 ori mai mult timp pe strategie și între 25% până la 60% mai puțin timp în managementul operațional.

Pe fondul acestei revoluții tăcute din management, sub diferite etichete, gândirea agilă reușește să aibă un numitor comun: viteza, care face posibilă adaptarea rapidă și permanentă a soluției la realitatea fluidă a proiectului și mediului de afaceri.

1. Gândire rapidă, gândire lentă

Diferența dintre decidenții cu o gândire rapidă și cei cu o gândire lentă, în termenii lui Daniel Kahneman, este similară comparației jucătorilor de șah blitz și cei de șah clasic. 

ADVERTISING

Jucătorii de șah blitz au 5 minute să închidă partida în timp ce formatul clasic permite încheierea partidei în 120 minute. 

Condiționați de scurgerea rapidă a timpului, jucătorii de șah blitz își vor activa tot arsenalul de mutări și tactici ca să câștige, deoarece au foarte puțin timp la dispoziție comparativ jucătorii de șah clasic, care își reprezintă diferit mutările și strategiile. 

Primii au o cinetică a mutărilor și adaptării pe tabla de șah mult mai accelerată decât jucătorii de șah clasic care își iau mai mult timp de gândire și sunt mai lipiți de strategia lor. 

2. Avantajele gândirii agile în afaceri

Pentru mediul de afaceri, avansul tehnologiei a accelerat succesiunea de mutări pe care este nevoie să le facă decidenții. Dacă nu te încadrezi în timp, pierzi în fața competiției care mută mai rapid, adică lansează mai repede un produs și serviciu, câștigă notorietate și, ulterior, cotă de piață. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sub impactul avansului tehnologic formatul competițional din afaceri s-a modificat și prin urmare și viteza decizională și operațională s-au accelerat. 

Față de birocrația companiilor tradiționale, companiile agile sunt cele apte să dea eficiență. Liderii companiilor agile adoptă un ciclu iterativ de design al soluțiilor și metodelor pentru îmbunătățirea produselor și serviciilor. 

Echipele pot identifica problemele din timp, pot testa și implementa soluții eficiente și adaptate la schimbare. În plus, liderii pot dezvolta o cultură a testării în echipele lor, unde toți membrii pot învăța din greșeli pentru a nu le mai repeta în viitor.

Iată câteva beneficii ale agilității în gândire:

  1. Luarea accelerată a deciziilor. O mai bună capacitate de a judeca și de a vedea care sunt elementele esențiale pentru a putea decide.
  2. Flexibilitatea atitudinii și a fluxului de lucru. Mai puțină dependență de dogme și birocrație.
  3. Abilitatea de a aborda corect problemele dificile. Revenirea la elementele fundamentale pentru a evalua ce trebuie schimbat.
  4. Inovație și colaborare mai bune. Cu mintea deschisă, fiecare membru al unei echipe agile este curios și curajos vis-a-vis de fiecare element al rolului tău.
  5. Angajament și sprijin mai bun. Colegii sunt mai colaborativi, mai implicați și mai responsabilizați.
ADVERTISING

3. Mentalitatea care face diferența

Când ne gândim la mentalități, spunem despre o persoană că are o „mentalitate de creștere” sau o „mentalitate fixă”. Dar dacă am putea fi mai flexibili cu mentalitatea noastră? Ce se întâmplă dacă am putea adopta o „mentalitate agilă”? 

Termenul de „mentalitate agilă” este adesea folosit în lumea afacerilor, dar poate fi aplicat în orice domeniu al vieții. O mentalitate agilă înseamnă a fi adaptabil și flexibil. Este vorba despre a fi deschis la schimbare și dispus să pivotezi/schimbi atunci când este necesar. 

O mentalitate agilă este esențială pentru oricine dorește să aibă succes în lumea de astăzi, aflată într-o schimbare rapidă. Tehnologia avansează într-un ritm fără precedent, iar capacitatea de adaptare la schimbare devine din ce în ce mai importantă. 

Cei care au o mentalitate agilă sunt capabili să accepte schimbarea și să o folosească în avantajul lor. Sunt capabili să se adapteze la situații noi și să găsească oportunități în schimbare. 

Adoptarea unei mentalități agile nu înseamnă schimbarea completă a cine ești. Este despre a fi deschis către noi moduri de a gândi și de a decide eficient. Este vorba despre a fi flexibil și adaptabil. 

Iată câteva recomandări despre cum poți și tu adopta o mentalitate agilă: 

1. Îmbrățișează schimbarea ca pe o oportunitate. 

2. Fii deschis către noi moduri de a gândi și de a te comporta.

3. Fii flexibil și adaptabil, cu o mentalitate de creștere.

4. Fii dispus să pivotezi atunci când este necesar.

5. Învață și dezvoltă-te continuu.

6. Rămâi pozitiv și optimist.

7. Fii un mentor bun! Îndrumă-i pe alții.

Despre Constantin Măgdălina

Constantin Măgdălina are o experienţă profesională de 15 ani, timp în care a lucrat la companii multinaţionale, atât în ţară cât şi în străinătate. Constantin are un Master în Marketing şi Comunicare la Academia de Studii Economice Bucureşti. Este certificat LeanSix Sigma şi ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i facilitează o bună înţelegere a proceselor şi transformărilor din cadrul organizaţiilor. Certificarea obţinută de la Chartered Institute of Marketing îi completează expertiza de business. A iniţiat şi coordonat studii despre mediul de afaceri din România. Participă la numeroase conferințe de business și scrie pe teme legate de inovaţie, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitală, tendinţe şi tehnologii emergente.

Autor: Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇