Franța avertizează că UE va merge înainte și fără Ungaria şi Polonia, în ultimă instanţă

Franța avertizează că UE va merge înainte și fără Ungaria şi Polonia, în ultimă instanţă

Uniunea Europeană analizează „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

„Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice”, însă „vom vedea, dacă va fi nevoie, în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează” planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez, informează AFP.

ADVERTISING

Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept 'istoric' pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie.

ADVERTISING

În valoare de 750 de miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇