Euro mai bate un record și crește pentru a 8-a zi la rând în fața leului. Explicația BNR

Euro mai bate un record și crește pentru a 8-a zi la rând în fața leului. Explicația BNR

Moneda europeană a doborât vineri un nou record când BNR a cotat-o la 4,9783 lei. Pragul de 5 lei este din ce în ce mai aproape.

curs-euro-bnr

Acesta este un nou maxim istoric, după cel de joi, când euro costa oficial 4,9731 lei.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 1,03% faţă de euro.

Iar acum a marcat a 8-a şedinţă valutară consecutivă pe creştere. Pe 10 mai, euro era cotat la 4,9221 lei.

Şi dolarul a crescut vineri, ajungând la 4,5816 lei, dar este departe de maximele de anul trecut când a trecut de 5 lei.

ADVERTISING

Lira sterlină creşte şi ea, iar BNR a cotat-o vineri la 5,6971 lei.

Şi francul elveţian este tot în urcare, până la 5,0942 lei.

Doar gramul de aur s-a ieftinit, vineri, la 291,5853 de lei, de la 292,2952 de lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.

Explicaţia BNR pentru picajul leului

"Leul s-a depreciat cu jumătate de ban, adică 0,1 la sută, o evoluţie care vine într-un context în care monedele din zonă au deprecieri mult mai mari.

Este o perioadă de presiune pe monedele emergente odată cu creşterea dobânzii pentru euro şi dolar. Leul evident că are aceleaşi evoluţii cum au toate monedele din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, pentru Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timp ce leul se prăbuşeşte şi greva profesorilor bate la uşă, liderii coaliţiei se ceartă pe posturile din Guvernul Ciolacu.

În perspectivă, ZF scrie că analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere având în vedere şi deficitele mari, de cont curent şi bugetar, din România. Astfel, majoritatea prognozelor analiştilor indică un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Însă rămâne de văzut cât de repede va fi depăşit acest prag.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇