ETF BET Patria - Tradeville a atins active de 135,3 milioane lei la sfârșitul lunii octombrie, în creștere cu 87,6% față de sfârșitul anului 2022

ETF BET Patria - Tradeville a atins active de 135,3 milioane lei la sfârșitul lunii octombrie, în creștere cu 87,6% față de sfârșitul anului 2022

SAI Patria Asset Management, companie membră a Grupului Patria Bank, administrează singurele două fonduri de tip Exchange Traded Fund din România. Fondurile de investiții de tip ETF sunt fonduri listate la bursa care permit publicului investitor să beneficieze de performanțele medii ale unei piețe de instrumente financiare sau ale unui segment de piață.

ETF BET Patria – Tradeville are ca strategie replicarea structurii și performanței indicelui principal BET al Bursei de Valori București (BVB). Fondul a crescut accelerat în ultimii ani. Investitorii la bursă au apreciat avantajele investițiilor pasive în instrumente de tip ETF, asa cum o fac și investitorii la nivel global unde fondurile de acest tip înregistrează active totale ce depășesc 10 trilioane de dolari.

ETF BET Patria – Tradeville înregistra la sfârșitul lunii octombrie 2023 active nete totale în valoare de 135,3 milioane lei, în creștere cu 87,6% față de sfârșitul anului 2022. Valoarea activelor nete totale înregistrate de fond a crescut de 13 ori în ultimii trei ani, de la 10,4 milioane de lei la sfârșitul lunii octombrie 2020.
Numărul de investitori în fond s-a majorat la 13.399 la sfârșitul lunii octombrie 2023 față de 7.217 la sfârșitul lunii decembrie 2022 (+85,7%). În ultimii trei ani, numărul de investitori a crescut de peste 12 ori, de la 1.095 la sfârșitul lunii septembrie 2020, la 13.399 în octombrie anul curent.

ADVERTISING

Fondul se tranzacționează la BVB cu simbolul TVBETETF, poate fi cumpărat și vândut prin orice intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB si este unul dintre cei mai lichizi emitenți listați la bursă. Valoarea tranzacțiilor la bursă cu unitățile fondului, înregistrate în primele zece luni ale anului curent, a fost de 64,3 milioane de lei. Conform unei analize realizate de Patria Asset Management în baza datelor publicate de BVB, lichiditatea unităților fondului, exprimată ca valoare a tranzacțiilor la bursă, a fost mai mare decât lichiditatea a 68 din cei 85 de emitenți listați pe piața reglementată de acțiuni a bursei, mai mare decât lichiditatea tuturor emitenților listați pe piața AeRO a BVB și mai mare decât lichiditatea a 155 din cele 157 de emisiuni de obligațiuni listate la bursă (analiză realizată pentru primele zece luni ale anului curent).

Numărul de tranzacții cu unitățile de fond TVBETETF înregistrate la BVB în aceeași perioadă a fost de 48,0 mii. Acesta a fost mai mare decât numărul de tranzacții cu acțiuni înregistrate de 80 din cei 85 de emitenți listați pe piața reglementată a BVB, de toți emitenții listați pe piața AeRO și de toate emisiunile de obligațiuni listate la bursă.

ADVERTISING

De asemenea, fondul a înregistrat și cea mai mare valoare a tranzacțiilor și cel mai mare număr de tranzacții în rândul emitenților listați la categoria Unități de fond a BVB, în aceeași perioadă.
ETF BET Patria – Tradeville beneficiază de serviciile furnizorului de lichiditate (market maker) SSIF Tradeville SA.

În ceea ce privește performanțele, ETF BET Patria – Tradeville a înregistrat o creștere a valorii unității de fond de 33,2% în ultimul an (31 octombrie 2022 – 31 octombrie 2023). Performanța cumulată a fondului, de la momentul lansării în anul 2012, a fost +331,5%, reprezentând un randament mediu anual de aproximativ 13,8% în cei peste unsprezece ani de existență a fondului. Conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond de acțiuni din România în ultimii trei ani încheiați la 30 septembrie 2023, cu un randament de +77,7%.

Cel de-al doilea fond de tip Exchange Traded Fund administrat de SAI Patria Asset Management, ETF Energie Patria – Tradeville, este un fond sectorial care urmărește replicarea structurii și performanței indicelui BET-NG al BVB, indice dedicat sectorului energie și utilități aferente. Fondul a fost lansat la începutul anului 2023 și listat la bursă în luna februarie.

ADVERTISING

La sfârșitul lunii octombrie 2023 fondul înregistra active nete totale de 8,9 milioane de lei, în creștere de aproape șase ori față de momentul listării la bursă, când valoarea activelor era de 1,5 milioane de lei. Numărul de investitori în fond se ridica la 2.038 la sfârșitul lunii octombrie, în mai puțin de zece luni de existență a fondului.

ETF Energie Patria – Tradeville se tranzacționează la BVB cu simbolul de tranzacționare PTENGETF și beneficiază, la rândul sau, de serviciile de furnizor de lichiditate (market maker) ale SSIF Tradeville SA. Fondul a înregistrat o creștere a valorii unității de fond de 15,8% de la momentul lansării.

Informații suplimentare despre cele doua fonduri sunt disponibile pe siteul web al societății de administrare, SAI Patria Asset Management, la adresa www.patriafonduri.ro. Societatea de administrare a lansat recent versiunea în limba engleză a siteului web pentru prezentarea detaliată a fondurilor ETF BET Patria – Tradeville și ETF Energie Patria – Tradeville.

De asemenea, SAI Patria Asset Management este partener al proiectului BVB Research Hub al Bursei de Valori București și publică materiale informative și educative despre fondurile de tip ETF pe siteul www.bvbresearch.ro.

Despre Patria Asset Management/www.patriafonduri.ro

SAI Patria Asset Management SA este o Societate de Administrare a Investițiilor autorizată de ASF, parte a grupului Patria Bank, care administrează șase fonduri deschise de investiții: ETF BET Patria -Tradeville, ETF Energie Patria – Tradeville, Patria Obligațiuni, un fond specializat în instrumente cu venit fix denominat în lei, Patria Euro Obligațiuni, un fond specializat în instrumente cu venit fix denominat în Euro, Patria Global, un fond diversificat în lei și Patria Stock, un fond diversificat în lei cu specializare în acțiuni. Compania operează ți platforma de tranzacționare prin internet online.patriafonduri.ro pentru fondurile Patria Obligațiuni, Patria Euro Obligațiuni, Patria Global și Patria Stock.

SAI Patria Asset Management este parte din Grupul Patria Bank care are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Din Grupul Patria Bank mai fac parte Patria Bank SA și Patria Credit IFN SA.

Informații suplimentare

Denumirile indicilor BET și BET-NG sunt protejate ca marcă înregistrată aparținând BVB, iar fondurilor ETF BET Patria – Tradeville și ETF Energie Patria – Tradeville le-a fost acordată o autorizație ne-exclusivă de utilizare a indicilor BET, respectiv BET-NG, pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licență încheiat de SAI Patria ASset Management cu Bursa de Valori București.

Informații suplimentare despre fondurile Patria Asset Management sunt disponibile în prospectele acestora, în documentele cu informații esențiale și în celelalte documente ale fondurilor, disponibile pe siteul www.patriafonduri.ro. Performanțele anterioare nu prevăd profiturile viitoare. Performanța viitoare face obiectul impozitării, care depinde de situația personală a fiecărui investitor și care se poate schimba în viitor. Investiția în fonduri presupune și riscuri, incluzând riscul ca performanța țintită să nu fie atinsă sau investiția să producă o pierdere ca urmare a condițiilor specifice piețelor și instrumentelor în care investește fondul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇