Economia germană strănută, industria românească face guturai

Economia germană strănută, industria românească face guturai

Declinul economiei – și mai ales al industriei Germaniei – este o veste deosebit de proastă pentru România.

În special, este îngrijorătoare reducerea exporturilor, unul dintre motoare de creștere a economiei germane. Exporturi mai mici înseamnă comenzi mai puține. Iar comenzi mai puține în Germania înseamnă și comenzi mai puține pentru România – a cărei industrie e legată în bună măsură de cea germană.

Iar prognoza pentru 2024 nu e deloc optimistă.

Locomotiva germană și problemele ei

Semnalele negative se înmulțesc la adresa economiei germane. Exporturile, unul dintre motoarele principale ale economiei germane, au scăzut în decembrie cu 4,6%, conform datelor de luni ale institutului federal de statistică, mai mult decât dublul așteptărilor economiștilor care anticipau o diminuare de 2%.

ADVERTISING

Principala cauză o reprezintă scăderea comenzilor noi pentru industrie, arată Institutul Ifo.

Exporturile către țările UE au scăzut cu 5,5% față de luna precedentă, în timp ce exporturile către țările din afara UE au scăzut cu 3,5%, arată biroul federal de statistică.

Cea mai mare economie din Europa a avut cea mai slabă evoluție din zona euro în 2023, fiind afectată de costurile ridicate ale energiei, reducerea comenzilor la nivel global și creșterea ratelor dobânzilor.

Apoi, în noiembrie, Guvernul a primit o lovitură neașteptată, când Curtea Constituțională a dat peste cap proiectul de buget pentru 2024, forțând partidele politice dezbinate să găsească o soluție pentru a umple o gaură de 17 miliarde de euro care erau alocați pentru finanțarea economiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

FMI estimează în ultima sa prognoză că Germania va fi singura țară din cadrul G7 care va suferi o contracție în 2023, iar pentru acest an anticipează un avans de doar 0,9%, sub media de 1,4% pentru economiile avansate.

De asemenea, problemele structurale pe termen lung ale forței de muncă și legate și de infrastructură rămân nerezolvate.

Aceste aspecte vor frâna suplimentar creșterea economică, trei instituții economice din Germania reducându-și prognozele pentru 2024, indicând criza bugetului ca principala piedică.

ADVERTISING

Ifo se așteaptă acum ca economia germană să crească cu 0,9% anul viitor în loc de 1,4%, în timp ce RWI și-a redus prognoza la 0,8% de la 1,1%, iar DIW și-a scăzut prognoza la 0,6% de la 1,2%.

„Incertitudinile întârzie în prezent redresarea, deoarece crește înclinația consumatorilor de a economisi și reduce dorința companiilor și a gospodăriilor private de a investi”, a declarat Timo Wollmershaeuser, șeful departamentului de prognoză al Ifo.

România și economia germană

România e strâns legată de economia și mai ales de industria germană. Nu mai puțin de 21% din exporturile României (socotite valoric) merg către Germania.

E vorba, în principal, de industriile automotive – de la componente și piese, la mașini.

Mai jos comerțul internațional al României – în milioane de euro, valabil pe primele 10 luni din 2023 (Sursa: INS):

Citeşte integral analiza Economia germană strănută, industria românescă face guturai pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇