Cine sunt experții cooptați de Guvern pentru reforma companiilor de stat: Nu manipulăm nimic

Cine sunt experții cooptați de Guvern pentru reforma companiilor de stat: Nu manipulăm nimic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Economistul Iancu Guda clarifică cine sunt experții cooptați de vicepremierul Dragoș Anastasiu într-un consiliu consultativ dedicat reformei companiilor de stat și care este misiunea acestui grup.

El subliniază că este vorba despre o inițiativă onorifică, fără remunerație, formată din profesioniști de top din mediul privat, fără afiliere politică și fără acces la informații clasificate.

Rolul comisiei este strict consultativ, cu recomandări strategice privind buna guvernanță, transparența și eficiența companiilor de stat, menționează Guda, ca reacție la acuzațiile formulate de liderul PSD Sorin Grindeanu, care a amenințat cu plângeri penale, dacă acest grup nu este formalizat.

Inițiativa este sprijinită de premierul Ilie Bolojan și vine pe fondul unei nevoi urgente de eficientizare a sectorului public, în contextul în care subvențiile acordate acestor companii aproape s-au dublat între 2020 și 2024.

Cine sunt specialiștii cooptați

Grupul de lucru anunțat de Dragoș Anastasiu este alcătuit din:

  • Speranța Munteanu, fostă Senior Advisor la PwC și KPMG, cu peste 25 de ani de experiență în strategie de business, insolvență și restructurare.
  • Mihaela Mitroi, expertă în fiscalitate, fostă la PwC și EY, în prezent Managing Partner la GTA Group.
  • Crenguța Leaua, avocat specializat în arbitraj internațional, cunoscută pentru succesul României în procesul cu Gabriel Resources.
  • Anca Grigorescu, avocat cu peste 20 de ani de experiență în dreptul muncii, implicată în AmCham, AHK și Coaliția pentru Dezvoltarea României.
  • Iancu Guda, analist financiar, lector universitar și fost președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

„Este o onoare să pot contribui alături de alți experți de top din România, cu specializări complementare”, a scris Guda, într-o postare pe Facebook.

Ce misiune are grupul de experți

Rolul acestui consiliu este strict consultativ, fără acces la decizii executive sau la informații clasificate. Potrivit lui Guda, obiectivul este de a recomanda bune practici în guvernanța corporativă a companiilor de stat - transparență, criterii de selecție pentru consiliile de administrație, indicatori de performanță, audit independent și valorificarea activelor neutilizate.

„Am întărit ideea că NU vreau să fiu remunerat, NU luăm decizii executive sau operaționale / punctuale pentru oricare dintre companiile deținute de stat, că aportul consultativ este la nivel general de strategie și bune practici de guvernanță corporativă”, susține Guda.

Grindeanu amenință cu plângere penală

Sorin Grindeanu a lansat un atac dur la adresa acestui grup de lucru, acuzând că inițiativa nu este formalizată și că ar putea genera „speculații” în legătură cu companiile listate la bursă.

„Facem un grup, fără să-l instituționalizezi. Are acces la informații clasificate? Are declarații de avere, de interese? Vreau să se respecte legea”, a spus Grindeanu, adăugând că „va face plângere penală dacă acest grup nu se oprește”.

În replică, Dragoș Anastasiu a explicat că, „de la prima întâlnire, toți cei implicați au semnat o notă de confidențialitate și o declarație că nu se află în conflicte de interese”, precizând că grupul va fi oficializat în curând și că întreaga listă de membri va fi publică.

Guda: Acuzații nefondate

Iancu Guda respinge acuzațiile aduse de Grindeanu ca fiind „nefondate, nejustificate și neadevărate”. El subliniază că „nu există acces la secrete de stat, nu se emit decizii, ci doar opinii consultative” și că „niciuna dintre companiile analizate nu este listată la bursă, deci nu există niciun risc de manipulare a pieței”.

„Recomand public dl. Grindeanu și tuturor politicienilor care atacă acest demers consultativ să dea dovadă de maturitate și responsabilitate. În loc să arunce suspiciuni, să încerce să înțeleagă despre ce este vorba”, mai spune Guda, care se întreabă retoric cum vor să atragă oameni profesioniști din privat, dacă îi lovesc de la prima inițiativă.

O miză majoră pentru viitorul României

Guda avertizează că România se îndreaptă spre o criză profundă dacă nu reformează aparatul public. „Dacă nu aducem schimbări radicale bazate pe expertiză, sunt convins că acesta este ultimul guvern pro-european înainte de un dezastru național în 2028–2030”, afirmă el, invocând sfârșitul fondurilor europene, presiunea demografică asupra sistemului public de pensii și necesarul dublării investițiilor în apărare.

Postarea se încheie cu un apel la acțiune: „Gata, la treabă! Avem enorm de mult de muncă pentru România.”

Adevarul este urmatorul: Viceprim-Ministrul Romaniei, dl. Dragos Anastasiu, m-a sunat intr-o zi de duminica in jur de...

Publicată de Iancu Guda pe Miercuri, 23 iulie 2025

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇