Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a publicat, miercuri, pe site-ul propriu, aşa cum a anunţat vicepremierul Dragoş Anastasiu, detaliile financiare ale celor 1.326 de întreprinderi publice pe care le monitorizează.
Cele mai mari profituri le înregistrează Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica. La distanţa mare de primele trei companii se situează CEC Bank şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Top zece companii profitabile este completat de Transelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Transgaz, Complexul Energetic Oltenia şi Imprimeria Naţională.
De asemenea, sunt sute de companii în dreptul cărora cifra este zero. Dragoş Anastasiu a vorbit, marţi, despre 250 de companii cu zero venituri, dar şi despre 300 de companii care, deşi aveau această obligaţie, nu au depus date financiare.
AMEPIP nu publică separat situaţia pierderilor, însă datele prezentate anterior de Dragoş Anastasiu se refereau la 266 de întreprinderi care generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care 7 companii generează pierderi de două miliarde.
Potrivit vicepremierului este vorba de Căi Ferate CFR SA, Electrocentrale Craiova SA, Unifarm SA, Transport feroviar Marfa CFR Marfa SA, compania municipală Termoenergetica SA, Metrorex SA şi Complex Energetic Valea Jiului SA.
„Sunt șapte companii care produc pierderi de 2 miliarde de lei pe an. Trebuie să facem ceva cu ele, pentru că banii aceștia înseamnă drumuri, spitale, educație”, a avertizat Anastasiu.
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a anunțat o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în cadrul companiilor aflate în subordinea ministerului.
- Cum se strânge cureaua la gaura neagră CFR: Salarii mai mici cu 10% și fără ore suplimentare plătite
- Sindicaliști CFR acuză: Guvernul va transforma transportul feroviar într-un haos de nedescris. Calea ferată a ajuns Cenușăreasa
Astfel, directorii generali și financiari ai CFR Infrastructură și CFR Călători, precum și ai filialelor acestora – Informatică Feroviară, Electrificare CFR, Tipografică Feroviară și SCRL Brașov – își vor reduce indemnizațiile cu 10%.
O măsură mai drastică este implementată la CFR Infrastructură: reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână pentru un număr restrâns de angajați, fără a afecta siguranța circulației.
Practic, măsura nu implică închiderea operațională a acestor secții, care vor rămâne funcționale și disponibile pentru operatorii de transport, dar are potențialul de a aduce economii de peste 3,25 milioane de lei lunar la fondul de salarii.