Vicepremierul Dragoş Anastasiu a anunțat, miercuri seară, că se lucrează deja la pachetul doi de măsuri, care se referă la reformă în companiile de stat. El a spus că există o grabă din acest punct de vedere, pentru că oamenii aşteaptă să dispară inechităţile.
Dragos Anastasiu a afirmat, miercuri seară, că de două zile s-a apucat „puternic” să lucreze alături de alţi colegi la pachetul doi de măsuri, care ar urma să fie finalizat la sfârşitul acestei luni. După care, la finele lunii august, va veni şi pachetul al treilea, relatează News.ro.
"Sigur că reformele statului nu se termină aici. Ele continuă, avem pe un an şi jumătate planuri de reformă de tot felul. Şi eu vă spun că o să mai vină, dar astea trei pachete sunt urgente şi va trebui să ne grăbim.
De ce? Pentru că populaţia aşteaptă pe bună dreptate, spune dom'le, aţi început de jos în sus, în loc să începeţi de sus în jos. Şi teoretic, dacă am fi avut timp, aşa am fi început. Am fi tăiat acolo unde sunt multe inechităţi", a afirmat Anastasiu la postul B1 TV.
Ținta pachetului fiscal 2
Vicepremierul a explicat că, în pachetul al doilea, una dintre măsurile aflate în lucru se referă la eficientizarea companiilor de stat.
"Şi aici avem consilii de administraţie, care sunt prea numeroase, care sunt plătite poate inechitabil atunci când companiile au pierderi. Pentru că nu e o problemă să plăteşti bine când este succes. Şi atunci va trebui să ne uităm şi asta, cum se spune, avem două variante.
Ori mergem tot aşa, ori ne uităm totuşi, cât de cât personalizat, pe fiecare industrie în parte, pe fiecare companie în parte. Şi asta durează, dar nu o să dureze mult. Adică avem două săptămâni termen să luăm…
Ştiţi cum e principiul Pareto: că 20% din ceva creează 80% din impact. Ştiţi, avem 10% din companiile de stat care fac profit bun şi 10% din companiile de stat care fac pierderi imense. Ne uităm pe acelea care fac profit şi încercăm să le eficientizăm.
Ne uităm pe acelea care fac pierdere mari şi luăm decizii, le închidem, le facem joint-venture cu companii din altă parte, din România, din străinătate, vindem lucruri pe care le au şi nu le folosesc şi aşa mai departe, în aşa fel încât să le eficientizăm", a afirmat Dragoş Anastasiu.
Am scăpat cu niște vânătăi, dar am evitat zidul
Vicepremierul a mai spus că România a avut la dispoziţie zece zile ”să tragă frâna de mână a unei maşini care se îndrepta în zid”, el precizând că alternativa la măsurile anunţate deja ar fi să suferim dublu sau triplu şi să nu ne revenim nici în 15 ani.
”Noi am avut timp de zece zile să tragem frâna de mână a unei maşini care se îndrepta în zid. Şi zidul ăla se cheamă junk. Adică nerecomandat investiţiilor.
Ei, că toţi cei care au fost în maşină, românii, s-au lovit la genunchi, au o vânătaie, le curge sânge la o rană, adică suferă, aşa este. Dar care era alternativa? Alternativa era să suferim dublu, triplu şi să nu ne mai revenim 15 ani. Ăsta este scenariul pentru care am fost obligaţi la acest pachet”, a explicat Anastasiu.
Vicepremierul a explicat că s-au decis în prima fază măriri de taxe şi nu reduceri de cheltuieli pentru că bugetul are nevoie rapid de mai mulţi bani.
”De ce acest pachet şi nu reduceri de cheltuieli în această fază? Pentru că toate măsurile astea luate sunt cu impact mare bugetar. Când creşte TVA cu 2%, se adună bani mulţi. Când creşte acciza cu 10%, se adună.
Partea cealaltă, pe care populaţia o vede pe bună dreptate ca o lipsă imensă de echitate în România - faptul că există consilii de administraţie puse cum sunt puse, oameni care se duc din partide şi nu că se duc din partide, dar sunt incompetenţi şi foarte bine plătiţi, că ne pensionăm unii dintre noi la 48 de ani, că avem pensii de câte 5.000-6.000 de euro unii dintre noi - astea sunt percepute în mare parte ca o inechitate.
Toate lucrurile astea nu se pot regla repede şi impactul la buget nu este mare, dar ele trebuie reglate pentru că lumea s-a săturat de ele”, a afirmat vicepremierul Dragoş Anastasiu.
Acesta a precizat că toate aceste inechităţi vor fi remediate, dar nu a existat, deocamdată, timpul necesar.
”N-am avut timpul necesar să facem acest lucru pentru că am tras o frână de mână, am căutat-o vreo zece zile, am găsit-o, am tras-o ca să nu intrăm în gard”, a explicat el.
"Cu ochii în paişpe" pentru a reduce corupţia
Întrebat despre firmele abonate la stat, contractele date prin atribuiri directe şi preţurile umflate de tot felul de intermediari, Anastasiu a afirmat că în mod sigur „va trebui să ne uităm şi pe legea achiziţiilor publice”.
„Nici nu trebuie să exagerăm, pentru că noi trebuie s-avem de grijă ca economia să funcţioneze şi statul să funcţioneze”, a declarat vicepremierul.
Potrivit acestuia, România are oricum prevederi suplimentare faţă de Europa în legislaţie.
”Avem nişte reglementări prin Europa, inclusiv pe achiziţii şi noi ne-am pus în plus şi în plus şi ne-am complicat viaţa. Pe de o parte, sunt mulţi care trebuie să justifice existenţa dintre cei care lucrează la stat, pe de altă parte frica, lipsa de curaj, de asumare.
Aoleo, ne vine Curtea de Conturi, aoleo ne vine DNA-ul, aoleu, nu semnez. Am văzut nişte hârtii care sunt semnate de şapte, opt oameni. Şi se plimbă hârtia din birou în birou. (…) Trebuie să digitalizăm, trebuie să avem mai mult curaj. Şi într-adevăr să fim cu ochii în paişpe pentru a diminua corupţia”, a precizat Anastasiu.