Deputații și senatorii AUR au depus, miercuri, la Parlament, o moțiune de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Conducerea Parlamentului a stabilit astăzi programul de dezbatere și votare a moțiunii. Iar PSD a dat și primul semnal cu privire la cum va vota.
AUR a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, criticând dur măsurile de austeritate și creșterile fiscale anunțate pentru reducerea deficitului bugetar.
Liderul grupului deputaților AUR, Mihai Enache, a menționat că moțiunea a fost semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT și neafiliați, informează Agerpres. Potrivit liderilor AUR, George Simion este primul semnatar al moțiunii.
Comparație cu consumația la restaurant
În textul moțiunii, opoziția folosește o metaforă pentru a critica situația actuală:
„La un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienții beau și mănâncă șampanie scumpă, vită Wagyu, caviar și fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiți și beau bere la PET. La final, nota de plată uriașă e trimisă la masa de pe terasă".
Opoziția acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că a transformat România în „corigenta Europei la toate capitolele economice", menționând că țara are „cel mai mare deficit bugetar din UE, cel mai mare deficit de cont curent din UE, cea mai mare inflație din UE și cea mai mare dobândă la obligațiunile pe termen lung din UE".
Conform moțiunii, deficitul bugetar a explodat de la sub 3% în perioada 2013-2018 la 9,3% în 2024. Datoria publică s-a triplat, de la 315 miliarde lei în 2018 la peste 1.000 miliarde lei în aprilie 2025. Totodată, creșterea economică a scăzut de la 6,1% în 2018 la doar 0,9% în 2024.
Pe de altă parte, opoziția critică dur creșterile fiscale propuse: TVA standard de la 19% la 21%, cotele reduse de la 5% și 9% la 11%, impozitul pe dividende de la 10% la 16% și introducerea CASS pentru pensiile de peste 3.000 lei. De asemenea, se opune înghețării salariilor și pensiilor pentru doi ani consecutivi.
Un capitol special este dedicat educației, unde opoziția acuză guvernul că „lovește în inima României" prin reducerea posturilor din învățământ, tăierea burselor școlare și eliminarea burselor olimpicilor.
Programul moțiunii
Conducerea Parlamentului, reunită miercuri, de la ora 16:30, a stabilit programul de dezbatere şi votare a moţiunii de cenzură depusă de AUR: joi, de la ora 10:00, va avea loc citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul sunt programate luni, de la ora 15:00.
Au fost stabiliți şi timpii de dezbatere la moţiunii:
- Guvernul va avea 30 de minute, la începutul şi la finalul dezbaterilor.
- PSD - 11 minute.
- AUR - 7 minute.
- PNL - 6 minute.
- USR - 5 minute
- UDMR - 3 minute.
- S.O.S România - 2 minute.
- Grupul minorităţilor şi POT - 1 minut.
- Neafiliaţii - 2 minute.
PSD vrea să tragă un semnal de alarmă
Deputatul PSD Claudiu Manta a anunțat azi că social-democrații nu vor vota această moţiune de cenzură, dar partidul ia în considerare un vot de abţinere pentru a trage un semnal de alarmă:
"Pot să vă spun 100% că nu vom vota în această moţiune, dar luăm în considerare un vot de abţinere, pentru că nu s-a stabilit să se impoziteze pensiile la 3.000 de lei, nu s-a stabilit o reaşezare a burselor, nu s-a stabilit o impozitare mai agresivă a jocurilor de noroc, nu s-a vorbit despre creşterea TVA-ului, toate lucrurile acestea pe care le-am stabilit acum o lună de zile, iată că nu mai au nicio valoare acum. Şi asta nu e în regulă", a declarat deputatul PSD la Prima News.
El a precizat că este un semnal pe care vor să-l tragă cei de la PSD. "Am intrat la guvernare pentru a încerca pe cât posibil să menţinem veniturile mici şi medii într-o zonă rezonabilă şi din păcate, cel puţin cu primul pachet de măsuri am pus căruţa înaintea boilor. În loc de să tăiem privilegii şi sinecuri, din păcate a trebui să impozităm pensii, să creştem TVA", a precizat Manta, citat de News.ro.
Potrivit deputatului PSD, nu aceasta este soluția, pentru că dacă va creşte TVA-ul, efectul nu poate să fie decât o inflaţie generalizată.
Ce șanse are moțiunea
Mihai Enache recunoaște că AUR nu are voturile necesare pentru ca moțiunea să fie adoptată.
„Numărul de semnături cu care depunem moțiunea nu este suficient, deocamdată, pentru ca ea să și treacă. De aceea facem un apel. Am auzit mulți viteji în ultimele zile criticând măsurile pe care noi le contestăm prin această moțiune. Îi îndemnăm să nu se rezume la vitejia din studiourile TV, pentru că e foarte simplu să faci declarații. Singura modalitate reală de a bloca aceste măsuri de austeritate, pe care și ei le critică, este să voteze moțiunea”, declară liderii AUR.
Pentru ca moțiunea să treacă, parlamentarii AUR au nevoie de voturi și de la parlamentarii coaliției de guvernare.
Este nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată.. AUR, S.O.S și POT au 129 de senatori și deputați. Chiar și dacă moțiunea ar fi susținută de toți cei 24 de parlamentari neafiliați, tot ar mai fi nevoie de 80 de voturi.
PSD, PNL, USR și UDMR, împreună cu minoritățile naționale, dețin o majoritate stabilă, astfel că șansele ca moțiunea să treacă sunt infime.