Vicepremierul Tanczos Barna crede că e nevoie de o diferențiere clară între companiile de stat profitabile și cele care trăiesc din subvenții.
El a oferit exemplul directorului CFR Călători, care are un venit de 11.000 de euro pe lună și care, potrivit unui mesaj transmis de la Ministerul Transporturilor, „muncește de crapă”.
„Pot să accept că este greu să conduci CFR Călători și sunt convins că domnul director chiar muncește, dar asta nu înseamnă că ne lăudăm cu salariul pe care-l avem”, a afirmat Tanczos, miercuri seara, la B1 TV.
Profit versus subvenții
Vicepremierul a susținut că statul trebuie să trateze diferențiat companiile pe profit, cum sunt Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, față de cele care supraviețuiesc din bani publici, precum CFR.
„Hidroelectrica a făcut peste 4 miliarde de lei profit şi a virat statului peste 3 miliarde. În contrapartidă, sunt companii care trăiesc din subvenții. Nu poţi să te lauzi cu salariul pe care îl ai. Trebuie un pic de smerenie”, a spus Barna.
„Nu e acvacultură, e activitate nucleară”
Tanczos Barna a subliniat că în cazul companiilor strategice care operează în domenii sensibile, cum e cel nuclear, salariile mari pot fi justificate.
„Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu este acvacultură, este activitate nucleară și acolo nu poți să ai pretenția ca cineva cu 1.000, 3.000 sau 5.000 de lei să facă performanță. Dar trebuie să fie o companie competitivă”, a precizat vicepremierul.
CFR, între strategii și salarii tăiate
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a anunțat miercuri că directorii CFR Călători, CFR Infrastructură și ai filialelor acestora își vor reduce indemnizațiile cu 10%, pentru a transmite „un semnal clar de responsabilitate și solidaritate”.
- Cum se strânge cureaua la gaura neagră CFR: Salarii mai mici cu 10% și fără ore suplimentare plătite
- Sindicaliști CFR acuză: Guvernul va transforma transportul feroviar într-un haos de nedescris. Calea ferată a ajuns Cenușăreasa
Măsura vine pe fondul criticilor privind veniturile managerilor din companii aflate pe pierdere sau susținute din fonduri publice.
Tot miercuri, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a publicat un raport despre cele 1.329 de companii în care statul este acționar majoritar sau unic. În total, acestea au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 94,5 miliarde de lei, un profit de 15,8 miliarde, dar și pierderi de 2 miliarde de lei.