Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Avem cel mai mare dolar din istoria de 20 de ani a euro. Moneda americană a atins luni cel mai mare nivel din ultimele două decenii față de euro, dar și faţă de alte valute importante, din cauza creșterii inflației, a războiului din Ucraina și măsurilor dure împotriva Covid-19 impuse la Beijing și Shanghai.

Indicele dolarului față de șase valute importante a crescut cu aproape 9% în acest an și a atins cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2002, scrie Reuters.

Dolarul australian a scăzut cu 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din februarie. Lira sterlină și dolarul neo-zeelandez au atins minimele din ultimele 22 de luni, în timp ce euro și yenul au fost puțin peste nivelurile minime întregistrate recent.

ADVERTISING

„Riscurile negative la nivel global care decurg din ceea ce se întâmplă Ucraina și China sunt mai puternice pentru Europa și Asia în comparație cu SUA”, au spus strategii de la NatWest Markets.

Dolarul a crescut cu 0,3% la cel mai mare nivel din 2019 pentru un franc elvețian, 1,05 dolari/1 euro, 130 yeni/1 dolar, 1,22 dolari/1 liră sterlină.

În China, datele comerciale au arătat că importurile au scăzut în aprilie, iar exporturile au crescut cu 3,9%.

A fost puțin mai bine decât se aștepta, dar s-a dovedit că a ajutat foarte puțin yuanul, care a ajuns la un nou minim din ultimele 18 luni, de 6,7260 pentru un dolar, pe măsură ce restricțiile din Shanghai au fost înăsprite.

ADVERTISING

Comercianții văd consecințe inevitabile asupra economiei Chinei în întreaga regiune.

Speculațiile că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei în timpul discursului său de la „Ziua Victoriei” au afectat, de asemenea, piețele.

Putin a caracterizat până acum acțiunile Rusiei în Ucraina drept o „operațiune militară specială”, nu un război sau o invazie.

Și criptomonedele au fost afectate, iar bitcoin a avut pierderi în weekend și a ajuns aproape de cel mai scăzut nivel al anului, la 33.500 de dolari, în timp ce eter, care a scăzut cu 4% duminică, a fost cotată la 2.440 de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇