Din nou suntem la coada Europei: De data asta, la un avantaj pe care angajatorii îl oferă salariaților

Din nou suntem la coada Europei: De data asta, la un avantaj pe care angajatorii îl oferă salariaților

România este pe ultimul loc în UE după ponderea companiilor care oferă cursuri de formare profesională, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, mai puţin de 18% dintre companiile cu mai mult de 10 angajaţi din România au furnizat cursuri de formare profesio­nală salariaţilor lor în anul 2020, informează Ziarul Financiar.

La nivelul UE, în 2020, 67,4% dintre companiile care angajează 10 sau mai multe persoane au fost consi­derate „întreprinderi de formare”, ceea ce înseamnă că personalul lor fie a participat la cursuri de formare profesională continuă, fie cel puţin la o altă formă de formare profesională.

Comparativ cu 2015 a existat o scădere de 3,1 puncte procentuale de la 70,5%, ceea ce poate fi explicat cel mai probabil prin reducerea activită­ţilor de afaceri, închideri de business-uri şi de restricţiile impuse din cauza pandemiei.

În 2020, ponderea întreprin­derilor care au furnizat orice formă de formare profesională a fost cea mai mare în Letonia cu 96,8%, urmată de Suedia (91,5%), Cehia (85,9), Belgia (82,2%) şi Estonia (79,8%).

Cel mai mic procent a fost în România (17,5%), urmată de Grecia (17,8%), apoi se înregistrează un salt mare, de aproape 20 pp, către Ungaria (37,7%), Polonia (40,9%) şi Bulgaria (45,1%).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇