Deputat PSD: România pierde anual un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc

Deputat PSD: România pierde anual un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc

România pierde anual aproximativ un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc. România crește de 17 ori mai puțin porci decât acum 30 ani, susţine deputatul PSD Florin Barbu.

După ce a participat la Conferința „Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suin din România”, parlamentarul afirmă că România pierde enorm din cauza importurilor masive de carne de porc – 80%, față de 20% cât importa acum 6 ani.

Au de câștigat „prietenii noștri olandezi, danezi și chinezi, care sunt în top 3 exportatori de carne de porc”.

ADVERTISING

„În urma implementării Legii privind aprobarea Programului de Susținere a Crescătorilor de Animale, program de reproducție la suine, au fost depuse 28 de proiecte, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de purcei. Avem în lucru Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine și eu am introdus împărțirea pe 8 regiuni.

Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara”, arată deputatul PSD Florin Barbu care sunt măsurile prin care se doreşte sprijinirea crescătorilor de porci.

ADVERTISING

Se lucrează şi la un pachet de măsuri mai clare pentru combaterea pestei și vor fi modificate și cotele din Legea Vânătorii:

„Vreau ca, în maximum 3 săptămâni, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților, pentru a putea pune în dezbatere publică «Legea cărnii» un proiect de lege asemănător cu «Legea Laptelui și a produselor lactate» - carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarket-uri rafturi separate unde se găsesc produse din producția autohtonă.

ADVERTISING

(...) Experiența mea de lucru de la Legea Laptelui îmi spune că vom reuși pentru ca noi toți ne dorim să punem pe mesele românilor carne de porc crescut și procesat în România!”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇