Curtea de Conturi a identificat peste 17.000 de abateri la instituțiile publice în 2020. Prejudiciile sunt de aproape 600 de milioane de lei

Curtea de Conturi a identificat peste 17.000 de abateri la instituțiile publice în 2020. Prejudiciile sunt de aproape 600 de milioane de lei

Curtea de Conturi a efectuat, anul trecut, 1.546 de misiuni de audit financiar la instituțiile publice, iar pe baza celor circa 4.000 de cazuri cu abateri, nereguli sau erori au fost înregistrate prejudicii în valoare de aproape 600 de milioane de lei, conform Raportului public al instituţiei, publicat luni.

Pe parcursul anului 2020, în misiunile efectuate au fost angrenaţi 700 de auditori publici externi care au desfăşurat 949 de misiuni la tot atâtea entităţi.

În acelaşi timp, Curtea a auditat 2.647 de entităţi publice, cu 15% mai mult decât în anul anterior, iar auditorii din cadrul instituţiei au efectuat 4.652 de acţiuni de monitorizare a implementării măsurilor dispuse prin decizii (follow-up), 118 acţiuni de verificare a realităţii argumentelor invocate de conducerile entităţilor în susţinerea solicitărilor de prelungire a termenelor stabilite în decizii şi 115 acţiuni de verificare a modului de implementare a recomandărilor formulate în auditul performanţei.

Potrivit sursei citate, pe parcursul acţiunilor desfăşurate au fost identificate 17.666 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, dintre care 3.985 de cazuri de abateri au determinat producerea de prejudicii, cu un impact financiar de 595,5 milioane lei.

ADVERTISING

Numărul abaterilor constatate a fost în scădere faţă de anul anterior, atunci când s-au înregistrat 18.176 de astfel de situaţii, notează Curtea de Conturi.

În ceea ce priveşte sesizarea organelor de urmărire penală pentru prejudiciile identificate şi consemnate în actele de audit aferente anului 2020, la cererea departamentelor şi camerelor de conturi, Curtea a formulat 96 de sesizări, dintre acestea 80 fiind pentru nedispunerea şi neurmărirea măsurilor dispuse şi 16 pentru existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală.

ADVERTISING

Prejudiciul total estimat a fost în cuantum de aproximativ 947 de milioane de lei. În anul anterior au fost formulate 39 de sesizări penale.

Curtea de Conturi de modernizează

"În paralel cu activitatea de audit, pe parcursul anului trecut, Curtea a continuat să implementeze o serie de proiecte strategice care vizează dezvoltarea instituţională, comunicarea, resursele umane şi tehnologia informaţiei.

Este de menţionat implementarea unui sistem de identificare rapidă şi păstrare a documentelor existente în Curtea de Conturi (SPID) care va fluidiza şi standardiza procesul de audit, elaborarea unei strategii de diversificare a canalelor de comunicare internă şi externă, dar şi o nouă strategie a resurselor umane, ultimele două proiecte fiind dezvoltate în colaborare cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.

ADVERTISING

Tot prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană, CCR-SAI pentru cetăţean, Curtea de Conturi a demarat un proces complex de diagnoză printr-o analiză funcţională realizată împreună cu reprezentanţii instituţiei supreme de audit din Statele Unite ale Americii (GAO), precum şi o analiză de tip peer-review privind calitatea rapoartelor de audit, alături de partenerii noştri din Olanda, Austria şi Polonia", se menţionează în raportul instituţiei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇