Cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul anunță 100.000 de vouchere, inclusiv pentru laptopuri şi tablete. Cine și ce va putea cumpăra prin programul ”Rabla pentru elecrocasnice”

Cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul anunță 100.000 de vouchere, inclusiv pentru laptopuri şi tablete. Cine și ce va putea cumpăra prin programul ”Rabla pentru elecrocasnice”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi lansarea ediției din 2020 a programului ”Rabla pentru electrocasnice”. În cadrul acestui program, de pe 15 decembrie, circa 100.000 de români vor primi reduceri la electrocasnice noi, dacă predau, la schimb, unele vechi.

Condițiile în care se va desfășura ediția din acest an a programului ”Rabla pentru Electrocasnice” au fost publicate în Monitorul Oficial. Dar Mircea Fechet a oferit câteva detalii și în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISING

Printre altele, ministrul a precizat că sistemul ar urma să funcționeze simplu. Cu alte cuvinte, o persoană care vrea să participe la program va trebui să intre pe site-ul Administrației Fondului de Mediu și să solicite voucher de reducere.

Sunt 9 categorii de produse electrocasnice pentru care se dau vouchere. Aceeași persoană poate solicita voucher pentru fiecare categorie de produs.

Valoarea variază în funcție de produsul de achiziţionat, astfel:

  • 300 de lei pentru mașini de spălat rufe
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere, combine frigorifice, televizoare și uscătoare de rufe
  • 200 de lei pentru aspiratoare
cuantumul-finantarii-prin-Rabla-pentru-Electrocasn
Cuantumul voucherelor, potrivit textului publicat pe 26 noiembrie în Monitorul Oficial

Pentru a putea folosi voucherul, beneficiarul va trebui să predea în magazin sau la curier un electrocasnic vechi din aceeași categorie. Excepție fac uscătoarele de rufe (care sunt electrocasnice introduse recent pe piața noastră) și mașinile de spălat vase, care se vor putea lua cu voucher în schimbul predării oricărui alt tip de electrocasnic vechi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În premieră, se pot cumpăra laptopuri și tablete

Mircea Fechet a spus că, în premieră, au fost introduse pe lista electrocasnicelor care pot fi cumpărate cu voucher laptopurile și tabletele.

Pentru achiziția unui laptop se vor da vouchere de 500 de lei, iar pentru cumpărarea unei tablete, voucherul va avea valoarea de 300 de lei.

Măsura are – potrivit ministrului Mediului – un dublu rol. Primul este acela de a le ușura activitatea românilor angrenați în telemuncă și elevilor care fac școală. Al doilea este de a reduce consumul de energie și emisiile poluante.

ADVERTISING

În acest context, celor care vor laptop sau tabletă cu voucher li se va cere să predea, la schimb, un computer vechi.

Potrivit lui Fechet, românii vor putea începe să cumpere electrocasnice prin intermediul programului de pe 15 decembrie.

Până atunci se va lucra la perfecționarea sistemului. Comercianții se vor înscrie în program și se va regla mecanismul de decontare dintre comercianți și stat, a mai spus Mircea Fechet.

Citește și:

Poluare alarmantă în București? În unele zone, senzorii independenți arată depășiri de 1.200%. Ministerul Mediului analizează

Descinderi la Sintești (Ilfov): Sunt vizați cei care ard ilegal deșeuri și poluează masiv Capitala (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇