Criză istorică în UK: Asistentele medicale intră în grevă prima oară într-o sută de ani, pentru că nu au ce mânca

Criză istorică în UK: Asistentele medicale intră în grevă prima oară într-o sută de ani, pentru că nu au ce mânca

Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 şi 20 decembrie, într-o mişcare fără precedent în ultimii 106 ani, care arată gravitatea crizei din Regatul Unit, unde se anunţă mişcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai văzut de zeci de ani.

Situaţia e atât de gravă încât nu au ce mânca din cauza salariilor prea mici, iar unele spitale au fost nevoite să înfiinţeze bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

„Asistentele medicale s-au săturat”, a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). „Destul cu salariile mici (…), destul că nu putem acorda pacienţilor îngrijirile de care au nevoie”, a adăugat ea, citată de AFP.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, înfiinţat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunţat două zile de protest, pe 15 şi 20 decembrie, după „respingerea negocierilor de către Guvern”.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieţii, inflaţia depăşind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Dar pentru ministrul Sănătăţii, Steve Barclay, „aceasta este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar Guvernul nu poate răspunde cerinţelor „inaccesibile” ale RCN, care „cere o creştere salarială cu 19,2%”.

Un spital din patru a înfiinţat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupuri de spitale din Anglia.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanţat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunţat o creştere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor şi anul următor.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate.

Anul trecut, 25.000 de asistente sau moaşe care lucrau în sectorul public au plecat. "Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranţa pacienţilor", a acuzat sindicatul.

Peste 7 milioane de persoane aşteaptă să primească tratament în spitalele engleze, un nivel record.

Dar mişcarea socială nu loveşte doar sectorul sănătăţii. Mulţi alţi angajaţi din sectorul public şi privat, de la avocaţi la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat şi ei în grevă anul acesta, mai scrie AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇