Comisia Europeană ştie exact problemele din companiile noastre de stat şi le înşiră pe toate în scrisoarea pe care a trimis-o Guvernului prin care suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR.
Economedia a obţinut scrisoarea, care cuprinde toate conflictele de interese și influențele politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat analizate, 17 la număr.
Comisia a găsit probleme în procedurile de selecție a membrilor CA pentru 8 din cele 17: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal, CONPET, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și Midia Green Energy.
Jalonul care cerea această reformă ne-ar fi adus 300 de milioane de euro.
- Guvernul încearcă să bifeze chestiunile de guvernanță corporativă care blochează cererea 3 de plată din PNRR
- PNRR la zi, în România și restul statelor din Europa Centrală și de Est. Ce poziție și ce perspective avem
Iată în rezumat cam ce a constatat Comisia Europeană legat de numirile din Energie:
- un secretar de stat din Ministerul Energiei era președinte al comisiei de selecție pentru conducerea unei companii și apoi el a fost selectat chiar de această comisie pentru a ocupa loc în conducerea companiei.
- alt secretar de stat din Energie a fost ales în consiliul de administrație al unei companii de către comitetul de selecție compus în întregime din funcționari din cadrul Ministerului Energiei.
- alt secretar de stat din Energie a fost ales în același mod de către comisie formată din funcționari din cadrul Ministerului Energiei și a ajuns chiar președinte de CA.
- altă persoană a demisionat din consiliul de supraveghere pentru a fi numit în consiliul de administrație în calitate de director general.
- un membru al comitetului de nominalizare și remunerare al unei companii a candidat și a fost ales în CA.
- alți membri din conducere au fost aleși fără procedură de selecție competitivă și transparentă.
Scrisoarea Comisiei Europene şi lanțul de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie le găsiţi pe larg pe Economedia.