Comisia Europeană deschide și mai mult robinetul ajutoarelor de stat în economie

Comisia Europeană deschide și mai mult robinetul ajutoarelor de stat în economie

Comisia Europeană intenționează să acorde statelor membre mai multă libertate pentru a sprijini afacerile care suferă de consecințele agresiunii ruse din Ucraina și de prețurile ridicate la energie.

Principalele amendamente din proiectul citat de Euractiv se referă la:

  • extinderea domeniului de aplicare la companiile cu probleme de solvabilitate
  • o creștere a cantității de ajutor pe care o companie poate primi din partea statului
  • o concentrare mai puternică pe sprijinul acordat companiilor pentru economisirea energiei
ADVERTISING

Cadrul privind ajutoarele de stat a fost modificat inițial în pandemie. Comisia urmează să modifice luna aceasta cadrul temporar de criză pentru a-l adapta la actuala criză energetică.

Guvernele vor avea voie să sprijine firmele să-și plătească facturile

În proiectul de comunicare, Comisia susține că actuala criză a agravat situația companiilor într-o măsură în care este nevoie de noi instrumente de sprijin. „Criza actuală duce nu numai la nevoi de lichiditate, ci și la pierderi considerabile care pot submina capacitatea beneficiarului de a-și achita datoriile, indicând nevoi potențiale de solvabilitate”, se arată în document.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin urmare, Comisia sugerează că guvernele statelor membre pot oferi sprijin pentru solvabilitate companiilor.

Aceasta înseamnă că ajutorul de stat nu se limitează la asigurarea supraviețuirii pe termen scurt a companiilor cu lipsă de numerar, ci poate fi pus și la dispoziția celor care au probleme pe termen mediu în a-și plăti facturile.

Cu toate acestea, acest lucru se poate întâmpla numai în anumite circumstanțe și condiții. De exemplu, ajutorul „nu poate depăși minimul necesar pentru a-și asigura viabilitatea”, iar companiile care aparțin unui grup de afaceri mai mare nu sunt, în general, eligibile pentru un astfel de sprijin.

ADVERTISING

Mai mult, „ajutorul de stat trebuie acordat în condiții care să ofere statului un beneficiu rezonabil, cum ar fi o cotă din câștigurile viitoare ale beneficiarului”, indică proiectul Comisiei.

Crește valoarea maximă a ajutorului de stat

Proiectul Comisiei crește, de asemenea, valoarea maximă a ajutorului de stat pe care o întreprindere îl poate primi în cadrul temporar: de la 500.000 la 750.000 de euro.

Pentru întreprinderile agricole și companiile din sectorul pescuitului sau acvaculturii, acest plafon este de asemenea majorat cu 50%, la 93.000 de euro, respectiv 112.500 de euro.

În plus, termenul limită până la care pot fi acordate ajutoare de stat este prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2023.

CIteşte mai departe despre cum Comisia Europeană deschide și mai mult robinetul ajutoarelor de stat în economie pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇