Cîțu susține că e fake news că Sănătatea primește mai puțini bani: Nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget

Cîțu susține că e fake news că Sănătatea primește mai puțini bani: Nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Florin Cîțu susține că nu există niciun fel de disensiuni în coaliție pe tema bugetului pe 2021. În plus, el spune că nu sunt bani mai puțini nici la Sănătate, nici către administrațiile locale, acuzând că cei care propagă astfel de mesaje fie nu știu să citească un buget, fie vor scandal.

”Bugetul Ministerului Sănătății este mai mare ca anul trecut și anul trecut a fost an special de pandemie. Deci dacă într-un an normal avem un buget mai mare decât într-un an de pandemie eu zic că banii sunt acolo… Vorbim de un buget de 11,43 de miliarde și, repet, uitați-vă că sunt mai mulți decât anul trecut, execuția de 10,9 mld parcă, și mai mult decât într-un an normal, în 2019, când a fost 9 miliarde.

ADVERTISING

Nu este adevărat că sunt mai puțini și asta arată că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citescă un buget. Este și o explicație pentru faptul că suntem astăzi aici cu România. Ministerul Sănătății are 11,43 de miliarde de lei buget, mai mare decât anul trecut, când a fost un an special. Am alocat mai multe resurse deși nu suntem în aceeași situație.

Toate aceste discuții sunt ori că nu știu să citească un buget, ori că vor doar să facă scandal. Economia trebuie să meargă mai departe și nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget.

Ministrul Sănătății nu are nicio problemă, mie nu mi s-a plâns de așa ceva. La Ministerul Sănătății cred că vor mai fi puse și credite de angajament, dar pentru plata facturilor banii sunt alocați, nu este nicio problemă”, le-a spus Cîțu jurnaliștilor, înainte să intre la ședința Biroului Executiv al PNL.

ADVERTISING

Premierul a spus că este fals și că autoritățile locale ar primi mai puțini bani, explicând că parte din cheltuieli este acoperită de la bugetul de stat.

”Legat de bugetul autoritaților locale, le revin 100% din veniturile pe care le încasează. Anul trecut au primit mai mulți bani că știam prin reechilibrare că nu vor primi acești bani. Nu mai este nevoie anul acesta.

Mai mult, susținem 90% de la bugetul de stat pentru centre și pentru indemnizația persoanelor cu dizabilități. Susținem, de la buget, și bursa minimă pentru elevi de 100 de lei. Deci este iarăși fake news să spui că sunt mai puțini bani.

ADVERTISING

Aceste lucruri apar în spațiul public pentru că avem foarte mulți oameni care nu înțeleg și nu știu să citească un buget și aruncă aceste chestii în spațiul public”, a mai spus Florin Cîțu.

Cîțu vrea ca sporurile să fie acordate în funcție de performanță. A pasat mingea la Parlament

Deși a ales să lase sporurile la judecata Parlamentului, premierul insistă că e nevoie de o ”reanalizare a Legii Salarizării” și ca aceste stimulente să fie acordate doar pe criterii de performanță.

”Din cele 109 miliarde de lei, sporurile sunt 26 de miliarde, deci aproape 25%.

Aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță”, a mai spus liberalul.

El a insistat că la acest moment există consens în coaliție pe deficitul de 7,16% și că bugetul merge înainte.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇