Cîţu: Oamenii să încerce. Sunt banii lor, e viaţa lor, să încerce, să greşească şi să pornească din nou

Cîţu: Oamenii să încerce. Sunt banii lor, e viaţa lor, să încerce, să greşească şi să pornească din nou

Premierul Florin Cîţu militează pentru un sistem economic care să le permită oamenilor să-și încerce puterile în afaceri, în care rolul statului este doar de a se asigura că există nişte reguli pe care le respectă toată lumea.

Economia o fac oamenii (…) rolul meu şi rolul nostru ca stat este acela de a ne asigura că există nişte reguli pe care le respectă toată lumea şi atat şi acele reguli nu sunt invazive. Asta este ceea ce putem noi să facem.

Statul nu poate să-ţi dea sfaturi ce să faci. Tu ştii cel mai bine ce vrei să faci, e timpul tău, sunt banii tăi, e experienţa ta. Eu sunt avocatul acestui sistem care le permite oamenilor să încerce, sunt banii lor, e viaţa lor, să încerce, să greşească şi să pornească din nou. Să nu îi penalizăm”, spune Florin Cîțu într-un podcast intitulat ”Ce facem cu România?”.

”A fost o problemă în România în ultimii 30 de ani. Oamenii care au încercat, pe banii lor, au încercat ceva şi au pierdut, au fost stigmatizaţi în societate. Ăla a dat faliment - este ceva grav. Dar oamenii aşa învaţă, asta e modul de a învăţa, învăţăm, faci o greşeală şi mulţi au curajul să pornească. Dar dacă noi, în societate, îi stigmatizăm, îi marginalizăm pe cei care încearcă, aceia se duc în altă parte şi câştigă”, a declarat Florin Cîţu, miercuri seară, la un podcast.

Premierul afirmă că, de aceea, societăţi cum sunt cea din Statele Unite câştigă foarte mult.

”Pentru că oameni care încearcă şi greşesc şi sunt stigmatizaţi la ei în ţară - nu numai în România, în multe culturi - se duc acolo, încearcă, greşesc, încearcă, greşesc, iar la un moment dat câştigă (...) Aşa ne dezvoltăm ca societate, aşa reuşim. Eu într-o societate caut această efervescenţă.

Dacă noi vrem să avem un viitor, ne trebuie efervescenţă la companii mici şi mijlocii, acolo unde avem start up. Faptul că ele pornesc, se închid, e un lucru bun. Ar fi ciudat că avem multe şi mici. Noi vrem să avem companii care sparg bariera şi ajung mari. Avem exemple de succes”, a mai declarat premierul.

Acesta a afirmat că-şi doreşte ”pentru perioada următoare, e să permitem oamenilor să îşi asume riscuri, responsabilităţi şi să fie răsplătiţi de societate”.

Întrebat cât la sută din afacerile care se deschid în România dau faliment, premierul a precizat: ”Foarte mult. Ştim pe restaurante, de exemplu, este cam 50 la sută din restaurantele care se deschid dau faliment. E un procent bun. Trebuie să înţelegem că nu e o tragedie”.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/63a3wLktOu8

Citește și:

Florin Cîţu: Când am intrat în politică, nu prea ştiam eu de ce intru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇