Cine este Nicu Marcu, omul pe care PNL și PSD îl vor la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară

Cine este Nicu Marcu, omul pe care PNL și PSD îl vor la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară

PNL își va consolida poziția la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), odată cu validarea prin vot de către Parlament a lui Nicu Marcu pentru funcția de președinte al instituției. Acesta a fost și singurul candidat, iar validarea sa de către plen este, de fapt, o simplă formalitate.

În noiembrie 2018, parlamentarii au votat ca Leonardo Badea (fost deputat PSD) să rămână în continuare la conducerea ASF, pentru al doilea mandat.

La acel moment, fostul lider PSD Liviu Dragnea spunea că vrea să îl susțină pe Viorel Ștefan pentru președinția ASF. Doar că, aflând în ședina CEx a PSD că funcția i-a fost promisă lui Leonardo Badea, Viorel Ștefan a acceptat situația.

ADVERTISING

În noiembrie 2014, parlamentarii au votat pentru menținerea în funcție a lui Leonardo Badea. Dar acesta a demisionat după aproape un an, pentru a prelua unul dintre cele două posturi de viceguvernator de la Banca Națională a României (BNR).

De atunci, ASF a rămas fără președinte. La un moment dat, mai mulți actori din piața serviciilor financiare au anunțat că îl susțin pe social-democratul Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat. Acesta, însă, nu a candidat.

Singurul candidat

De fapt, singurul care a candidat a fost Nicu Marcu, cu sprijinul PNL. Spre deosebire de selecția membrilor pentru conducerea ANRE, care s-a făcut cu ușile închise, Nicu Mircea a fost audiat online, timp de circa 45 de minute.

ADVERTISING

Vezi și Bătaie de joc în Parlament la numirile în ANRE: Experții sunt puși degeaba pe drumuri, pentru că nu au nicio șansă în fața politrucilor

În urma audierilor, Nicu Marcu a primit aviz pozitiv pentru ocuparea funcției. Asta înseamnă că validarea sa în funcție, prin vot, în plenul Parlamentului de pe 24 iunie, a rămas o simplă formalitate.

Faptul că, potrivit Agerpres, social-democratul Daniel Zamfir a salutat încă de la momentul încheierii audierilor de marți, 23 iunie, faptul că ASF are un nou președinte a indicat clar faptul că PSD și PNL au ajuns la o înțelegere pentru a-l susține pe Nicu Marcu pentru ocuparea celei mai înalte funcții din cadrul ASF.

ADVERTISING

Cine este Nicu Marcu

Nicu Marcu a fost deputat ales din partea liberalilor. Din 2015 a lucrat la Curtea de Conturi, iar în 2017 a devenit vicepreședintele instituției. În paralel, a predat la ASE. Candidatura sa pentru funcția de președinte al ASF a fost vehiculată încă de la finele anului 2019.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Curții de Conturi, Nicu Marcu este profesor universitar, licențiat ca jurist și economist și doctor în contabilitate.

Salariul de la ASF

Salariul lunar pe care îl va încasa Nicu Marcu după instalarea la șefia ASF va fi unul remarcabil. Predecesorul său, Leonardo Badea, a menționat în declarația de avere din 2019 că în anul precedent încasase, lunar, în medie, un venit din salariu și indemnizații de ședință care depășea cu puțin suma de 65.000 de lei.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse, în 2019, Nicu Marcu a încasat de la Curtea de Conturi o indemnizație de circa 26.429 lei pe lună. Acesteia i s-a adaugat un salariu de la ASE de circa 10.000 de lei pe lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇