Bătaie de joc în Parlament la numirile în ANRE: Experții sunt puși degeaba pe drumuri, pentru că nu au nicio șansă în fața politrucilor

Bătaie de joc în Parlament la numirile în ANRE: Experții sunt puși degeaba pe drumuri, pentru că nu au nicio șansă în fața politrucilor

Pentru prima oară în ultimii ani, parlamentarii nici măcar nu i-au mai audiat pe candidații la funcții bănoase de top din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Au propus, din start, doar politicieni la conducerea acestei instituții de a cărei activitate depinde calitatea vieții tuturor românilor.

În schimb, de specialiștii cu experiență internațională în Energie care s-au înscris în cursa pentru ocuparea unei astfel de funcții, Parlamentul și-a bătut joc și i-a pus degeaba pe drumuri, zilele trecute.

ANRE are rolul de a crea și aplica reglementările în baza cărora sectorul energetic să funcționeze corect și eficient. Practic, această instituție stabilește reguli și armonizează legile date de Parlament pentru a putea fi aplicate corect.

În plus, intervine și pentru a-i sancționa pe cei care procedează incorect.

În teorie, instituția este independentă, iar deciziile sale nu au culoare politică. În practică, însă, numirile membrilor din conducerea ANRE se fac în urmă unor negocieri politice între partide. Cum am mai putea vorbi despre independență, într-o astfel de situație, e destul de greu de zis!

Potrivit legii, ANRE este condusă de un președinte, doi vicepreședinți și de un consiliu de reglementare format din 7 membri (din care fac parte și președintele, dar și vicepreședinții).

Anterior, jumătate din acest aparat de conducere a primit mandat scurt, de numai 2,5 ani. Cealaltă jumătate a conducerii a primit mandat întreg. Ulterior, toți membrii Comitetului de reglementare au început să primească mandate de 5 ani.

De ce s-a procedat așa? Ca să nu se schimbe deodată întreaga conducere a instituției. În acest fel, cei care vin se pot baza pe experiența celor care erau deja în aparatul de conducere, iar activitatea poate fi continuă.

ADVERTISING

Ori de câte ori expiră mandatele unor membri din conducerea ANRE, parlamentarii numesc alții, cărora le acordă sprijinul politic. Partidele negociază între ele pentru a desemna candidați la ocuparea acestor posturi. Totuși, există și o procedură de urmat.

Anume, legea spune că aceia care vor să devină membri în conducerea ANRE trebuie să îți depună candidatura pentru post la Comisia de Industrii din Camera Deputaților sau la o comisie din Senat: fie cea de Energie, infrastructură energetică și resurse minerale, fie cea Economică, de industrii și servicii.

Ulterior, dintre cei înscriși se selectează candidații care primesc sprijin politic pentru ocuparea funcțiilor. Iar validarea o face plenul Parlamentului, prin vot.

În anii trecuți, candidații pentru funcțiile de conducere erau audiați public de comisiile parlamentare. Era un exercițiu de transparență, chiar dacă numiți erau tot candidații cu sprijin politic mai puternic.

În acest an, însă, candidații n-au mai fost audiați. Programele acestora pentru viitorul sectorului energetic românesc n-au mai fost nici prezentate, nici discutate.

S-au selectat candidați doar în urma negocierilor politice între partide. Iar experții independenți care au candidat pentru o funcție au fost plimbați degeaba pe drumuri.

Spre exemplu, expertul în gaze naturale Dumitru Chisaliță spune că a pierdut două zile pentru a veni la București și a lua parte la negocieri care n-au mai avut loc.

”Eu am fost contactat acum vreo 10 zile de unul dintre colegii mei din Energy Policy Group, Radu Dudău. Și mi-a spus că USR ceruse EPG o propunere pentru un specialist care să fie susținut la funcția de membru în comitetul de reglementare al ANRE.

ADVERTISING

Am acceptat. Propunerea a fost înaintată către USR. Mi s-a spus că va fi un concurs de proiecte, la care trebuie să particip. Am întocmit un proiect de circa 70 de pagini. L-am prezentat într-o ședință online.

A fost selectat și mi s-a propus să candidez pentru funcția de membru în comitetul de reglementare. Am acceptat. Deși am mai fost la vreo 5 audieri și știu că nu în baza calității proiectelor s-a făcut atunci selecția!

USR s-a ocupat de înscrierea mea. Iar vineri am fost anunțat de o secretară USR din Parlament că luni sau marți vor fi audieri.

Dumitru Chisalita interviu
Expertul în gaze naturale Dumitru Chisaliță. Sursă foto: Arhivă Facebook/Dumitru Chisaliță

Luni dimineață am plecat din Mediaș. Am ajuns la București. M-au sunat să îmi spună că, din pricina pandemiei, audierile se vor face online marți, la 9:30.

Am rămas în București și am așteptat. A doua zi dimineață, la 9:00, nu primisem încă niciun link de conectare pentru conferința de audiere. Am dat telefoane. Și la un moment dat m-a anunțat secretara USR că nu se mai țin audierile.

Mi s-a părut o bătaie de joc! Nici să mă roage cineva altă dată nu mai candidez pentru o astfel de funcție”, a precizat Dumitru Chisaliță pentru SpotMedia.ro.

Pentru mai multe detali privind stategia propusă de expertul Dumitru Chisaliță, puteți consulta integral proiectul pe care acesta l-a pus la dispoziția comisiilor parlamentare:

Dumitru Chisaliță are o experiență de peste 20 de ani în domeniul gazelor naturale, studii postuniversitare bogate, experiență internațională vastă și este unul dintre cei mai activi specialiști în ceea ce privește accesibilizarea informațiilor de specialitate pentru publicul larg. În plus, lucrează în continuare ca expert și este în permanență conectat la realitatea din teren.

ADVERTISING

Cine va ocupa funcțiile și ce salarii vor primi?

Parlamentarul USR Cristina Prună - membru în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților - a declarat pentru SpotMedia.ro că partidul său l-a susținut pe Dumitru Chisaliță tocmai pentru că sistemul are nevoie de specialiști. Iar expertul fusese selectat de pe piața liberă, în urma unei proceduri.

”Nu a existat nicio analiză a acestor proiecte în comisii. A fost o formalitate pe care eu am numit-o bătaie de joc. În 2017 am făcut audieri. De data aceasta, nici măcar acestea nu au mai existat.

Deși săptămâna trecută se vorbea despre audieri la Senat, ieri dimineață am aflat că partidele politice trebuie doar să propună pe cine susțin dintre cei înscriși. Iar comisiile reunite să decidă.

Eu am susținut să facem audieri, să-i chemăm pe oameni, să ne spună care sunt planurile lor pentru ANRE, cum văd piața de Energie, apărarea intereselor consumatorilor etc.

Legea nu obligă la audieri. Dar cutuma exista. Ei bine, în acest an, am fost anunțați de staff-ul Comisiei că nu se mai fac audieri, ci e suficient ca partidele să propună candidații pe care îi susțin. E un punct de vedere pe care l-a susținut președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, domnul Iulian Iancu.

Eu am cerut să facem audieri. S-a votat propunerea mea. Toate partidele s-au împotrivit, în afară de USR.

Așa că PNL l-a propus (pentru funcția de vicepreședinte – n.red.) pe domnul Mircea Man (deja director în ANRE), Pro România l-a susținut (pentru funcția de membru în comitetul de reglementare – n.red.) pe domnul Marian Neacșu (fost vicepreședinte al ANRE), iar PSD l-a propus (tot pentru funcția de membru – n.red.) pe domnul Valeriu Steriu. Iar noi l-am susținut pe domnule Dumitru Chisaliță”, a precizat Cristina Prună pentru SpotMedia.ro.

Evident, partidele cu mai mulți deputați și putere mai mare de negociere au câștigat. Așa că astazi Parlamentul va vota pentru numirea lui Mircea Man in funcția de vicepreședinte ANRE și pentru numirea ca membri a lui Marian Neacșu și Valeriu Steriu.

Cine sunt politicienii care ajung la conducerea ANRE

Mai ales acum, cand urmează liberalizarea pieței gazelor, responsabilitățile conducerii ANRE sunt imense. Salariile, la fel. Un vicepreședinte ia cam 48.000 de lei pe lună, iar un membru în Comitetul Director, peste 36.000 de lei pe lună, potrivit declarațiilor de avere de pe site-ul ANRE.

În astfel de condiții, Comitetul de reglementare ar putea fi condus de cei mai buni specialiști în energie din România.

Ce experiență au cei cărora Parlamentul le va da undă verde să se alăture conducerii ANRE?

Mircea Man a fost director la Sucursala Gaz Mureș. Dar asta a fost în urmă cu 20 de ani. În 2000, Man a devenit deputat și, ulterior, a tot ocupat funcții politice. Momentan este director în ANRE.

mircea-man
Mircea Man, politician liberal. Foto: Arhivă Faceook/Mircea Man

Marian Neacșu este economist și a lucrat în societăți agricole și în industria alimentară. Experiența sa în Energie se leagă de postul de vicepreședinte al ANRE pe care l-a mai ocupat tot cu sprijin politic. După excluderea din PSD s-a alăturat Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

BUCURESTI - COMITET EXECUTIV - PSD
Marian Neacșu (dreapta), pe vremea când era membru PSD, alături de Liviu Dragnea. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Iar Valeriu Steriu – fost purtător de cuvânt al PSD – este inginer de mașini-unelte. A lucrat până în 1991 la o societate care fabrica corpuri de iluminat, apoi a fost director la o firmă care aproviziona cu gaze industria petrochimică.

BUCURESTI - COMITET EXECUTIV NATIONAL AL PSD - VIO
Valeriu Steriu alături de fostul lider PSD, Viorica Dancilă. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

Acestea par să fie și singurele sale legături cu sectorul energetic. A devenit mai târziu lider de sindicat în industria alimentară, a fost vicepreședintele grupului LaDorna (care face apa cu același nume -n.red.) și apoi deputat.

Deputatul USR Cristina Prună a postat recent pe rețelee de socializare detalii pe care le-a considerat relevante, în acest context, cu privire la trecutul profesional și politic al celor trei viitori membri ai conducerii ANRE.

https://www.facebook.com/281341562263123/posts/1055794264817845/

Potrivit Cristinei Prună, cei 3 candidați propuși la funcțiile de conducere în cadrul ANRE n-ar îndeplini criteriile de experiență necesare pentru posturile respective.

În context, deputatul USR consultat de SpotMedia.ro a precizat că o posibilitate ar fi sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), pe motiv că sunt numiți în funcții oameni cu experiență insuficientă. Doar că USR a mai lansat astfel de acțiuni pe care CCR le-a respins.

În context, Cristina Prună susține că ia în calcul să înainteze o propunere de modificare legislativă care să aducă schimbări în modul de selecție a membrilor conducerii ANRE, inclusiv introducerea obligativității audieriii acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇