Există o diferență esențială între un iPhone și un telefon Samsung Galaxy, iar aceasta ar putea conta acum mai mult ca niciodată: unul a fost probabil asamblat în China, în timp ce celălalt a fost probabil produs în Vietnam, India sau Coreea de Sud.
Spre deosebire de Apple, Samsung nu se bazează foarte mult pe China pentru producția de smartphone-uri, un detaliu care a devenit din ce în ce mai relevant pe măsură ce Statele Unite și China s-au implicat într-un război comercial care a dus la taxe vamale la importurile din China de cel puțin 145%, cu unele excepții.
În timp ce Apple și-a mutat o parte de producție în alte regiuni precum India, estimările din aprilie de la Wedbush Securities arată că 90% din producția iPhone încă este în China, relatează CNN.
Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume după cota de piață, potrivit unor estimări ale analiștilor, nu este imun, cu siguranță, la tarifele lui Trump sau impactul economic pe care acestea îl pot avea.
Dar nici nu depinde de o țară care a fost cea mai mare țintă a ofensivei tarifare a lui Trump pentru a-și produce smartphone-urile.
Asta înseamnă că e posibil ca producătorul sud-coreean să nu fie nevoit să-și schimbe operațiunile într-un mod major în cazul în care tarifele la smartphone-urile din China ar crește vertiginos prețurile.
"Da, avantajul este că nu se confruntă cu orice număr nebun cu care avem de-a face în prezent”, a spus Gerrit Schneemann, analist senior la Counterpoint Research, care acoperă industria smartphone-urilor.
Dar asta nu înseamnă neapărat că Samsung va obține imediat un avantaj, a menționat expertul: "În același timp, nu există o linie directă care să transforme asta într-o creștere exponențială a vânzărilor."
Tarifele aplicate Chinei ar putea lovi sectorul tehnologic
Industria tehnologică se bazează pe rețeaua vastă de furnizori de componente și facilități de asamblare din China pentru a produce în masă dispozitive de consum, cum ar fi smartphone-uri, laptopuri și monitoare.
Unele dintre aceste dispozitive sunt scutite de tarife reciproce, dar multe gadgeturi nu sunt, inclusiv consolele de jocuri video și căștile.
Tensiunile comerciale dintre cele două puteri economice au crescut din nou luni, când Beijingul a amenințat cu măsuri reciproce împotriva oricărei țări care restricționează comerțul cu China pentru a se înțelege cu Statele Unite. La începutul lunii aprilie, administrația Trump a emis o pauză de 90 de zile a tarifelor reciproce împotriva majorității țărilor, cu excepția Chinei.
Analiștii de la Wedbush Securities au scris într-o notă din 20 aprilie că negocierile cu China trebuie să aibă loc "în cel mai scurt timp" pentru a salva "piețele, lumea tehnologiei și economia SUA".
"În caz contrar, acest război tarifar și comercial va provoca daune majore creșterii în timp ce inflația crește,.. lăsând lumea tehnologiei cu multe întrebări și fără răspunsuri pentru a-și planifica strategia viitoare", se arată în nota citată.
Având în vedere dependența sa de China, Apple a reprezentat un punct central al problemelor tarifare ale industriei tehnologice, analiștii de la UBS estimând că prețul unui iPhone 16 Pro Max asamblat în China ar putea crește vertiginos cu 800 de dolari. Această estimare a fost făcută înainte ca Trump să spună că smartphone-urile sunt scutite de tarife reciproce.
Doar 5% dintre iPhone-uri sunt produse în Vietnam și India, în timp ce alte 5% sunt produse în alte țări, potrivit Wedbush.
Situația este mult diferită pentru Samsung, care și-a închis ultima fabrică de telefoane din China în 2019, după ce a pierdut cota de piață în fața rivalilor interni din țară, deși încă mai are alte operațiuni acolo.
Surse de la Samsung au declarat pentru CNN că majoritatea producției de smartphone-uri are loc în Coreea de Sud, Vietnam, India și Brazilia, ceea ce coincide cu cifrele analiștilor. Counterpoint Research estimează că 90% din producția de smartphone-uri Samsung se desfășoară în Vietnam.
Iar International Data Corporation, o firmă de cercetare de piață, a estimat că aproximativ 50-60% din producția de smartphone-uri Samsung este localizată în Vietnam, în timp ce India e al doilea cel mai mare centru de producție de telefoane al companiei, restul fiind acoperit de Coreea de Sud și America Latină.
Samsung a deschis ceea ce a numit "cea mai mare fabrică de telefoane mobile din lume" în India în 2018 și a fost cel mai mare exportator de smartphone-uri din India în 2024, conform Counterpoint Research, deși și Apple are o prezență mare acolo, ambele companii reprezentând aproximativ 94% din exporturile de smartphone-uri ale țării.
Rivalul Apple ar putea beneficia, de asemenea, de rolul său dublu atât de vânzător de electronice de larg consum, cât și de producător de componente precum display-uri, memorie și cipuri, potrivit Ben Barringer, analist global de tehnologie pentru firma de management al investițiilor Quilter Cheviot.
"Samsung are probabil un mic avantaj, în sensul că este una dintre puținele companii din lume care este integrată vertical”, a spus Barringer.
Samsung a pus ouă în mai multe coșuri
Totuși, unii analiști sunt sceptici că producția diversificată a Samsung va duce la o creștere a vânzărilor. Clienții Apple pot fi extrem de loiali și nu este clar dacă creșterea prețurilor ar schimba asta.
"Oamenii pur și simplu nu trec neapărat de la Apple la Samsung în general”, a spus Schneemann.
Linda Sui, director senior al strategiilor globale pentru smartphone-uri pentru firma de analiză TechInsights, consideră, de asemenea, că Apple va putea muta în India producția de iPhone-uri destinate pieței americane. Potrivit Financial Times și Times of India, compania a intensificat livrările de iPhone din India către Statele Unite.
În plus, Apple și Samsung se adresează unor tipuri diferite de cumpărători de smartphone-uri. Apple este cunoscut pentru că vinde doar câteva modele de iPhone, toate fiind dispozitive premium cu marje mai mari.
Pe de altă parte, Samsung vinde în general o varietate mai largă de telefoane - în special la capătul inferior al spectrului de prețuri cu linia sa de telefoane din seria Galaxy A, pe care Schneemann le apreciază drept "driverele de volum" ale Samsung.
- China îi transmite lui Trump să nu se mai plângă: America trăiește de zeci de ani peste posibilități
Samsung are un portofoliu mixt, în timp ce Apple domină partea superioară a pieței, a explicat specialistul.
Tarifele lui Trump fac parte dintr-un efort mai amplu de a aduce producția înapoi în Statele Unite, ceea ce înseamnă că alte națiuni - inclusiv Vietnam și India - se confruntă și ele cu taxe, deși mai mici de 10% pentru moment. Acest lucru înseamnă că Samsung va fi, totuși, afectat de tarife într-o anumită măsură.
Însă preocuparea mai mare este dacă starea economiei ar putea avea un impact asupra cheltuielilor consumatorilor, scăzând probabil cererea de smartphone-uri, întrucât tarifele lui Trump ar putea crește prețurile la orice, de la jucării la produse alimentare.
Acest lucru i-ar putea determina pe consumatori să-și păstreze dispozitivele pentru perioade mai lungi de timp, în special pe piețele mature de smartphone-uri precum Statele Unite, unde telefoanele premium tind să fie populare, a spus Schneemann.
Cererea de pe piețele emergente, unde livrările de smartphone-uri au înregistrat o creștere mai mare, ar putea încetini, de asemenea, dacă consumatorii simt că bugetele lor sunt "ciupite", a explicat el.
"Nevoile și produsele esențiale zilnice se vor afla mai sus pe lista de priorități decât un smartphone nou sau un upgrade", a spus Schneemann.
T.D.