Taxele vamale suplimentare aplicate produselor chinezeşti de către Statele Unite au atins nivelul de 145%, se arată într-un decret al Casei Albe publicat joi, în care se precizează condiţiile aplicării noii ofensive împotriva Beijingului anunţată miercuri de către Donald Trump.
La creșterea cu 125% a taxelor vamale impuse Chinei anunţate miercuri de către Donald Trump se adaugă acum cele 20 de procente care se aplicau la începutul lui martie, în cadrul luptei împotriva traficului cu fetnanil, un opioid puternic care cauzează o gravă criză sanitară în Statele Unite.
Așadar, toate taxele noi impuse Chinei se adaugă celor care existau deja la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
În document este confirmată suspendarea temporară a aplicării unor taxe celorlalte ţări, relatează AFP.
Toate sectoarele majore cresc pe bursele europene
Bursele europene au înregistrat joi cea mai bună sesiune din ultimii trei ani, pe fondul pauzei temporare a creşterii tarifelor SUA.
Bursele europene au încheiat ziua de joi în creştere puternică, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o suspendare temporară a noilor tarife impuse majorităţii partenerilor comerciali ai SUA, în pofida incertitudinilor persistente de pe Wall Street, relatează CNBC, citat de News.ro.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 3,7%, marcând cea mai bună sesiune din ultimii trei ani.
Toate sectoarele majore au înregistrat câştiguri, în frunte cu băncile (+5,15%), industria (+4,9%) şi tehnologia (+4,5%).
Indicele german DAX a urcat cu 4,67%, Germania fiind una dintre cele mai vulnerabile economii europene în faţa noilor tarife americane, datorită volumului mare de exporturi. CAC 40 din Franţa a crescut cu 3,8%, iar FTSE 100 din Marea Britanie a avansat cu 3,04%.
Această revenire vine după o sesiune anterioară dificilă, în care Stoxx 600 pierduse 3,5%, atingând cel mai scăzut nivel de închidere din ianuarie 2024.
În Asia-Pacific, bursele au evoluat de asemenea pozitiv joi, cu pieţele din Japonia în fruntea creşterilor.
Bursele din SUA au reintrat pe roșu
Trump a anunţat miercuri seară reducerea pentru 90 de zile a tarifelor pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA la 10%, o schimbare faţă de declaraţiile anterioare, în care insista că nu va ceda în faţa presiunilor externe.
După anunţ, bursele americane au avut o reacţie explozivă: S&P 500 a crescut cu peste 9%, consemnând al treilea cel mai mare câştig zilnic de la al Doilea Război Mondial încoace.
Cu toate acestea, joi, pieţele americane au revenit pe roşu, pe fondul reînnoirii temerilor legate de încetinirea economică.
Pe piaţa valutară, dolarul american a slăbit în faţa monedei unice europene, euro urcând cu 2,16% până la 1,119 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. Randamentele obligaţiunilor americane s-au stabilizat, oferind un mic respiro activelor din SUA.
Aurul e la un vârf istoric
Pe de altă parte, aurul, considerat o valoare de refugiu în războiul comercial declanşat de către Donald Trump, a crescut joi la un nou vârf istoric de 3.171 de dolari uncia, imediat după deschiderea pieţelor americane.
Către ora 15.35 GMT (18:35, ora României), aurul a crescut cu 2,83% la 3170,25 de dolari uncia.
T.D.