Când China se răstește la Trump, vorbește țarul chinez al economiei: Cine este He Lifeng

Când China se răstește la Trump, vorbește țarul chinez al economiei: Cine este He Lifeng
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vicepremierul He Lifeng este de multă vreme un confident al liderului chinez Xi Jinping. Inițial, el i-a dezamăgit pe investitorii străini, dar ulterior a câștigat încredere și experiență, iar acum este omul care îl pune la respect pe Donald Trump.

Când liderii unora dintre cele mai mari companii din lume s-au reunit luna trecută la Beijing, la un forum de afaceri, scopul lor principal era o întâlnire mult râvnită cu liderul chinez Xi Jinping. Dar mulți au rămas impresionați de vicepremierul He Lifeng, relatează Reuters.

Un confident de multă vreme al liderului chinez Xi Jinping, He Lifen este omul pe care acesta l-a desemnat să supravegheze mersul celei de-a doua economii din lume.

Reuters a intervievat 13 investitori și diplomați străini care s-au întâlnit cu He în ultimul an. Ei au vorbit despre transformarea acestui personaj de 70 de ani de la un cadru rigid al Partidului Comunist Chinez, cu o engleză inexistentă și o reticență de a se îndepărta de la observațiile pregătite, într-o figură mai încrezătoare, care i-a impresionat cu capacitatea sa de a duce lucrurile la bun sfârșit.

La început a fost "demolatorul"

He Lifeng a crescut profesional în birocrația locală din provincia sa natală Fujian, unde Xi Jinping și-a construit baza de putere ca oficial local în anii '90 și începutul anilor 2000.

În acea perioadă a devenit un om de încredere al lui Xi și a participat la nunta viitorului lider, a raportat anterior Reuters.

Apoi, a fost transferat în orașul-port industrial Tianjin, în 2009, unde a fost supranumit de localnici "Demolatorul", pentru că s-a angajat într-o campanie masivă de reînnoire urbană și proiecte costisitoare de infrastructură, care au dat orașului o imagine strălucitoare, dar l-au și adâncit în datorii.

Alfred Wu, un expert în China la Universitatea Națională din Singapore, a spus că He s-a concentrat pe stimularea creșterii economice și a fost deosebit de util în imobiliare și reamenajarea urbană, "la fel ca mulți oficiali locali la acea vreme".

Wu, care l-a cunoscut pe He în timp ce lucra ca jurnalist în Fujian, l-a descris drept "un birocrat local obișnuit și un protejat tipic al lui Xi Jinping".

"Prioritatea sa numărul unu este implementarea directivelor lui Xi, ceea ce îl plasează într-o poziție în mare parte subordonată", a adăugat el.

De la "stilul ChatGPT" la un rol de forță

Înainte ca He să preia actualul rol, portofoliul economic a fost condus de Liu He, un economist educat la Harvard, cu o engleză fluentă, care a negociat un acord comercial cu SUA în timpul primei administrații Trump.

În timp ce vicepremierul He are un doctorat în economie obținut la Universitatea Xiamen, experiența sa axată pe realitatea internă a însemnat că a urmat o curbă de învățare pentru a servi ca lider economic al Chinei în lume.

Unii directori americani au fost dezamăgiți de He, după ce acesta i-a informat în iulie anul trecut despre rezultatul unei întâlniri-cheie de politică economică, a relatat o persoană prezentă la întâlnire. Aceasta a spus că vicepremierul, care conform practicii de partid ar trebui să se pensioneze în 2027, nu a fost destul de ferm la briefing, unde a fost flancat de zeci de consilieri.

În schimb, predecesorii lui He, precum Liu și Wang Qishan, erau cunoscuți printre interlocutorii străini pentru elocvența și comportamentul lor relativ informal.

Un om de afaceri a descris discuțiile anterioare cu vicepremierul ca o "convorbire cu ChatGPT". Însă oficialul chinez a început recent să comunice într-un mod care a atras atenția directorilor occidentali.

Sursa, care l-a întâlnit pe He de mai multe ori, a fost, de asemenea, impresionată de capacitatea vicepremierului chinez de a explica poziția Beijingului cu privire la politica economică și de a-și îndeplini promisiunile de asistență într-un mod în care oficialii care nu sunt apropiați de Xi nu au reușit s-o facă.

Un alt oficial străin care l-a întâlnit pe He anul acesta a mai spus că vicepremierul este foarte conștient de problemele economice ale Chinei - care includ presiunile deflaționiste și o populație îmbătrânită, pe lângă tarifele și criza imobiliară - și a prezentat o analiză sofisticată a acestora.

Washingtonul trebuie să treacă de omul lui Xi

Președintele american Donald Trump l-a îndemnat în repetate rânduri pe Xi să-l caute pentru a purta discuții despre un potențial acord comercial, după ce a impus taxe vamale de 145% pentru majoritatea mărfurilor chinezești.

Trump a afirmat de mai multe ori că Beijingul și Washingtonul erau deja în discuții comerciale și a declarat revistei Time într-un interviu publicat vineri că Xi l-a sunat, fără a preciza când.

China a negat că Xi l-a sunat pe Trump și că negocierile legate de tarife sunt în desfășurare, deși vineri a scutit unele mărfuri americane de la tarifele sale de represalii.

Beijingul a cerut, de asemenea, Washingtonului să nu mai lanseze amenințări și să renunțe la "presiunile extreme”, dacă dorește să încheie un acord. De asemenea, Beijingul a cerut Americii să desemneze un omolog pentru eventualele discuții.

Orice posibil acord de ieșire din tensiunile economice va trece probabil prin mâinile lui He, cel care este țarul comerțului chino-american.

Dacă vor începe discuții detaliate între cele două părți, Li Chenggang, proaspăt numit negociator-șef comercial al Beijingului, va participa activ, zi de zi. Dar He va avea un rol cheie în supravegherea acestor discuții în care Washingtonul va încerca să reducă deficitul comercial de mărfuri de aproape 300 de miliarde de dolari cu Beijingul.

Vicepremierul chinez a avut cel puțin 60 de întâlniri cu oficiali străini în ultimul an, potrivit analizei Reuters a angajamentelor sale publice. Este o creștere constantă față de cele 45 de întrevederi între martie 2023, când a preluat funcția de vicepremier, și martie 2024.

"Locotenentul șef" al lui Xi nu dă înapoi

Deși se descurcă din ce în ce mai bine în ceea ce privește interacțiunea cu directori occidentali, mulți dintre oamenii de afaceri intervievați de Reuters au spus că la început He nu a fost un inovator de politici.

Un om de afaceri american a declarat că He, care a sprijinit stimularea producției în detrimentul consumului intern, este "locotenentul șef" al lui Xi, având sarcina de a clădi un surplus de un trilion de dolari din comerțul exterior al Chinei.

He Lifeng a respins în mod repetat plângerile cu privire la supraproducţia chineză împărtășite de multe țări pe care Beijingul le curtează acum, în căutarea de noi supape de presiune pentru export și noi căi de cooperare, au declarat trei surse pentru agenția de presă.

"Zi cu zi, He va apăra excedentul comercial al Chinei. Este greu să-l vezi pe He dând înapoi pe excedentul comercial, o chestiune esențială pentru crearea de locuri de muncă în China", a spus Wen-Ti Sung, membru senior la Centrul Global China al Consiliului Atlantic.

Vicepremierul He s-a aflat în prima linie în acțiunile recente ale Chinei pe piețele dezvoltate precum Japonia și Uniunea Europeană. De asemenea, el va călători luna viitoare la Paris, pentru un dialog economic, în cadrul căruia oficialii francezi speră să discute despre posibila ridicare a taxelor vamale asupra importurilor de coniac, potrivit unei surse diplomatice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇