Campioni europeni la creșterea salariilor. Forța de muncă se scumpește mai mult în domeniul bugetar

Campioni europeni la creșterea salariilor. Forța de muncă se scumpește mai mult în domeniul bugetar

În toamna 2023 și primăvara 2024, România a fost campioana UE la creșterea costului orar al forței de muncă, cu o rată de 16,4%, conform datelor agregate de Eurostat. Următoarea creștere s-a înregistrat în Bulgaria, cu 15,8%.

De remarcat că majorarea costului cu forța de muncă se situează din ce în ce mai mult peste rata inflației, care a scăzut în acest an sub 6%, ceea ce denotă o creștere reală substanțială a salariilor.

Creșterea costului forței de muncă (total economie) (% față de trim. din anul precedent)

Forța de muncă se scumpește mai mult în domeniul ...bugetar

În primul trimestru din 2024, avansul costurilor cu forța de muncă în România se datorează creșterii cu 15,9% (an/an) a costului orar al forței de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 18%.

ADVERTISING

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul forței de muncă (ajustat cu numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în învățământ (33%), hoteluri și restaurante (27%), transport și depozitare (21%), respectiv în construcții (20,5%).

Creșterea din învățământ a fost determinată de majorarea salariilor cadrelor didactice în cursul anului 2023, lucru reflectat în statistică.

De cealaltă parte, cele mai mici creșteri s-au înregistrat în industria extractivă (8,7%), sănătate și asistență socială (10%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,7%).

ADVERTISING

Spre comparație, la nivelul Uniunii Europene, costul orar al forței de muncă a crescut cu 5,5%, iar în zona euro, cu 5,1%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Citeşte integral analiza Campioni europeni la creșterea costului muncii – pe fondul scăderii accentuate a productivității pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇