Boloș anunță că ANAF și-a depășit cu 6% planul de colectare pe primele șase luni ale anului. Ce spune despre digitalizare

Boloș anunță că ANAF și-a depășit cu 6% planul de colectare pe primele șase luni ale anului. Ce spune despre digitalizare

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş anunţă miercuri că ANAF şi-a depăşit cu 6% planul de colectare pe primele şase luni ale anului.

”Ştiţi că am recurent discuţii cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată ţara, pentru a evalua acţiunile întreprinse pentru colectarea eficientă şi pentru combaterea evaziunii fiscale. Vin astăzi cu o veste bună: ANAF şi-a depăşit planul de colectare în primele şase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei faţă de planul asumat la începutul anului”, afirmă ministrul.

ADVERTISING

El precizează că datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023.

În ceea ce priveşte încasarea TVA, se înregistrează un plus de 6,58 miliarde lei (creştere cu 15,6%).

”Sigur că cerinţele de îmbunătăţire a activităţii vor fi întotdeauna valide şi reflectă dorinţa noastră comună de a avea un sistem fiscal cât mai echitabil şi mai eficient. În acest sens, nu pot fi negate progresele importante în atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, şi vreau să subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF îl are în acest proces.

ADVERTISING

Chiar dacă măsurile implementate nu sunt pe placul tuturor şi unele schimbări au fost cel puţin provocatoare, digitalizarea însemnă că de la lună la lună vom avea inspecţii fiscale mai puţin împovărătoare pentru contribuabili şi mai puţin costisitoare pentru ANAF, cu o abordare mai uniformă în cadrul analizei de risc şi din partea inspectorilor aflaţi în control”, subliniază ministrul Finanţelor.

”Deşi la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancţiuni, ceea ce ne arată o creştere a nivelului de eficienţă”, adaugă el.

ADVERTISING

Boloş precizează că cel mai important aspect este că digitalizarea permite protejarea şi respectarea contribuabililor oneşti, permiţându-le să îşi desfăşoare activitatea fără intervenţii inutile din partea autorităţilor fiscale.

”În final, aşa cum am mai spus-o în trecut, fiecare leu colectat corect este o investiţie în viitorul colectiv al românilor, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, sănătăţii, educaţiei şi altor domenii vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor”, conchide Boloş.

Referirea la importanţa digitalizării ANAF vine după ce predecesorul său Adrian Câciu, în prezent ministru al Fondurilor Europene, a afirmat că este nevoie de digitalizarea ANAF, chiar dacă nu se poate face dintr-o dată şi că ministrul de Finanţe ar trebui să aibă un dialog amplu pe această temă şi să asculte specialiştii din mediul privat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇