Banca Națională a Elveției a înregistrat cea mai mare pierdere din istoria sa

Banca Națională a Elveției a înregistrat cea mai mare pierdere din istoria sa

Banca Naţională a Elveţiei a raportat o pierdere de 132 de miliarde de franci elveţieni (143 de miliarde de dolari) pentru anul financiar 2022.

Este cea mai mare pierdere din istoria de 116 ani a băncii centrale şi echivalentă cu aproximativ 18% din PIB-ul estimat al Elveţiei, de 744,5 miliarde de franci elveţieni, relatează CNBC.

Pierderea record anterioară a fost de 23 de miliarde de franci, consemnată în 2015.

Drept urmare, banca centrală nu va face plăţile obişnuite către guvernul elveţian şi statele membre, plăţile către acţionarii săi urmând să fie şi ele afectate.

ADVERTISING

În 2021, banca a raportat un profit de 26 de miliarde de franci.

Din pierderi, 131 de miliarde de franci au provenit din poziţiile sale în valută străină şi 1 miliard din poziţiile în franci elveţieni, pe fondul aprecierii puternice înregistrate de franc. Investitorii s-au înghesuit să se protejeze cumpărând în 2022 monedă elveţiană, pe fondul volatilităţii europene.

Din iunie 2022, francul elveţian s-a tranzacţionat peste un euro, un nivel pe care îl atinsese anterior doar pentru scurt timp în 2015, după ce a renunţat la fixarea cursului francului faţă de moneda unică a UE, la 1,20.

ADVERTISING

În decembrie, Banca Naţională Elveţiană a majorat dobânzile pentru a treia oară în 2022, la 1%. Măsura a fost luată pentru a contracara inflaţia de 3%, care este totuşi cu mult sub rata inflaţiei din zona euro,.

BNS a fost, de asemenea, afectată anul trecut de pierderile din portofoliul său de acţiuni şi obligaţiuni, pe fondul recesiunii mai ample a pieţei. Cu toate acestea, a câştigat 400 de milioane de franci prin deţinerile sale de aur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇