Avem printre cei mai ieftini carburanți din UE. Cel mai bun preț la motorină din ultimul an

Avem printre cei mai ieftini carburanți din UE. Cel mai bun preț la motorină din ultimul an

Preţurile carburanţilor au coborât sub 6,45 lei/l în toate staţiile Petrom şi Lukoil, antrenând aceeași tendință și în stațiile altor operatori, iar acum benzina și motorina din România sunt printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană.

Preţul motorinei a coborât sub cel al benzinei pentru prima dată în ultimii ani, după ce în octombrie 2022, dieselul era mai scump cu 1,5 lei/l.

Prețul mediu al benzinei, 6,44 lei/l, a ajuns pe 10 mai la nivelul de la 1 ianuarie, iar cel al motorinei, 6,46 lei/l, a coborât pentru prima dată în ultimele 12 luni sub 7 lei și este cu 2,37 mai mic decât cel din mai 2022, potrivit Peco Online.

ADVERTISING

Această tendință face ca România să se numere printre statele UE cu cel mai ieftin combustibil. Conform raportului Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, pe 8 mai, în România prețul mediu al benzinei a fost de 1,30 euro (6,43 lei), iar prețul mediu la motorină a fost de 1,31 euro (6,46 lei).

România are acum a doua cea mai ieftină benzină și a treia cea mai ieftină motorină din Uniunea Europeană.

La benzină doar Bulgaria are un preț mediu mai mic (1,29 euro), iar motorină mai ieftină decât în România se găsește doar în Bulgaria (1,27 euro) și în Malta (1,21 euro).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele mai mari prețuri la carburanți sunt în țările nordice. Finlanda are cea mai scumpă benzină din UE (1,94 euro/l), în timp ce în Suedia se vinde cea mai scumpă motorină din UE (1,86 euro/l).

tabel-preturi-motorina
Sursa: Comisia Europeană

În Ungaria, prețul mediu al benzinei este de 1,53 euro/l, iar cel al motorinei - 1,48 euro/l.

Prețul mediu al benzinei în cele 27 de țări UE este 1,70 euro/l, iar prețul motorinei - 1,54 euro/l.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 2%, în tranzacţii volatile, punând capăt creşterilor din ultimele trei zile, întrucât datele economice din SUA au sugerat că Rezerva Federală ar putea majora în continuare ratele dobânzilor în încercarea sa de a combate inflaţia, transmite Reuters, citat de News.ro.

ADVERTISING

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,48 dolari, sau cu 1,9%, la 75,96 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,63 dolari, sau cu 2,2%, la 72,08 dolari pe baril.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇