Aproape două milioane de barili de motorină rusească se află în cargourile rusești și nu se găsesc cumpărători interesați de acest stoc.
Motorina rusească nu mai are căutare pe plan internațional, astfel că 1,9 milioane de barili au fost stocați într-un depozit plutitor din cauza lipsei de cumpărători, potrivit datelor companiei de analiză a pieței produselor petroliere Kpler, citată de Bloomberg.
Este cel mai ridicat nivel al stocului de motorină din tancurile maritime din octombrie 2020, când piața globală de energie încă era afectată de pandemia de Covid-19 care a determinat o prăbușire bruscă a cererii de carburanți.
Potrivit Bloomberg, un număr record de cargouri rusești navigau săptămâna trecută pe mările și oceanele lumii fără să aibă o destinație, după ce temperaturile mai ridicate din această iarnă au contribuit la reducerea cererii de combustibil. Embargoul impus de Uniunea Europeană la începutul lunii februarie pe motorina din Rusia și plafonarea prețurilor la inițiativa G7 au contribuit, de asemenea, la scăderea cererii.
Până la impunerea sancțiunilor, Europa importa cantități considerabile de combustibili pentru a se pregăti de iarnă. Importurile de motorină în Europa au crescut luna trecută la un nivel record de 8,2 milioane de tone, conform datelor companiei de analiză a pieței Refinitiv citate de Politico.
Înaintea războiului din Ucraina, Rusia furniza peste jumătate din importurile UE, asigurând cam 10% din cererea de motorină din blocul comunitar pentru combustibilul indispensabil în transportul auto, agricultură, industrie și funcționarea utilajelor agricole.
Germania a fost principalul importator de motorină din Rusia, cu 604.000 de tone cumpărate în decembrie, cea mai mare cantitate din mai 2020.
Iarna mai caldă decât de obicei a redus, însă, cererea de motorină, iar continentul deține acum cel mai mare stoc din ultimii ani.
Rusia are probleme în găsirea de cumpărători și pentru țiței, scrie Insider. Un cargou rusesc se îndreaptă spre vestul Africii, regiune care produce țiței și probabil nu prezintă interes pentru stocurile Rusiei.
Un petrolier numit Theseus a sosit vineri în Ghana, cu o încărcătură de aproximativ 600.000 de barili de țiței rusesc, potrivit Bloomberg. Această țară africană este, însă, la rândul său, exportatoare de țiței și se află lângă Nigeria și Angola în topul celor mai mari producători de petrol din regiunea subsahariană, notează Bloomberg.
Uniunea Europeană a impus în decembrie un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul maritim rusesc, cu un mecanism de ajustare pentru a menţine plafonul la 5% sub preţul pieţei. Măsura face parte dintr-o serie de sancțiuni occidentale aplicate Rusiei după ce Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina.