Veniturile realizate de Rusia din exporturile de petrol şi gaze au scăzut cu aproape 40% în luna ianuarie, pe măsură ce plafoanele de preţuri şi sancţiunile occidentale au redus veniturile generate de Moscova de pe urma celor mai profitabile exporturi ale sale, a anunţat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).
Potrivit datelor IEA consultate de Reuters, în prima lună a acestui an Rusia a strâns 18,5 miliarde de dolari de pe urma exporturilor de petrol şi gaze, cu 38% mai puţin decât cele 30 miliarde de dolari strânse de Rusia în luna ianuarie 2022, cu o lună înainte de debutul invaziei Ucrainei.
Directorul IEA, Fatih Birol, susţine că măsurile occidentale care vizează exporturile de energie ale Rusiei şi-au atins obiectivele de stabilizare a pieţelor petroliere şi de reducere a veniturilor Rusiei din exporturile de petrol şi gaze.
"Estimările noastre arată că declinul veniturilor din petrol şi gaze va fi mai amplu în lunile care vor veni. Şi chiar mai abrupt pe termen mediu, ca urmare a lipsei accesului la tehnologie şi investiţii", a declarat Fatih Birol pentru Reuters.
Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de Grupul statelor puternic industrializate, au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.
În plus, începând din luna decembrie 2022, statele membre ale Uniunii Europene au interzis importurile de petrol rusesc pe cale maritimă şi au impus sancţiuni asupra exporturilor spre Rusia de tehnologii necesare pentru rafinarea petrolului.
SUA şi Marea Britanie au impus şi ele restricţii asupra importurilor de petrol din Rusia.