Au fost aprobate normele pentru IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing

Au fost aprobate normele pentru IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing

Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing, precum şi Schema de minimis aferentă Programului IMM Leasing au fost aprobate miercuri de Guvern.

Ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, anunţă că programele vor asigura şi anul acesta resursele financiare necesare întreprinderilor mici şi mijlocii, menţinerea locurilor de muncă şi continuitatea activităţii, pentru depăşirea crizei generate de pandemia Covid-19.

Plafonul de garantare pentru IMM Invest aferent anului 2021 este de 15 miliarde lei, din care 1 miliard revin sub-programulului AGRO, cu posibilitate de suplimentare din plafonul IMM Invest.

ADVERTISING

Programul IMM Factor beneficiază în 2021 de un plafon de 1 miliard lei, în timp ce plafonul pentru IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje este de 2 miliarde lei.

În ceea priveşte Programul IMM Invest, a fost eliminată principala constrângere a beneficiarilor în accesarea creditelor, şi anume lipsa garanţiilor şi crearea necesarului de lichiditate financiară.

Plafonul de garantare pentru acest program, aferent anului 2021, este de 15 miliarde lei, din care pentru Subprogramul AGRO IMM Invest plafonul este de 1 miliarde lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, prin normele metodologice sunt stabilite acordarea de facilităţi şi fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar, prin Subprogramul Agro IMM Invest, prin extinderea categoriei beneficiarilor eligibili.

În plus, a fost stabilită acordarea grantului care constă în subvenţionarea în procent de 100% a dobânzii aferente creditelor acordate beneficiarilor pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului, subvenţionarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc pe toată perioada de valabilitate a garanţiei şi o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇