Popescu vrea să dea vouchere pentru facturile la curent. Cine ar beneficia

Popescu vrea să dea vouchere pentru facturile la curent. Cine ar beneficia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avansează ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Virgil Popescu a vorbit, miercuri seară, la Digi24, despre un ”ajutor ţintit” acordat acestor persoane.

”Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.red.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu.

El a admis că, dacă ar fi existat ”o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului, lucrurile ar fi fost mult mai simple.

”Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a adăugat ministrul.

Ordonanţa referitoare la plafonările de preţ pentru curent şi gaze a trecut, marţi, cu unele modificări de Senat.

Un amendament adoptat arată că la curent vor plăti 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat, şi clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii sub 18 ani, respectiv 26 de ani (dacă urmează o formă de învăţământ).

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

Restul clienţilor casnici plătesc curentul astfel:

  • maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, dacă au consum mediu lunar între 0 - 100 KWh
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consum mediu lunar de maximum 255 kWh.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇