Statele din Europa Centrală și de Est (ECE) se confruntă cu perspective tot mai slabe în privința evoluției economice, în special din cauza scăderii cererii externe, se arată într-o analiză Erste, din care reiese că România iese în evidență în privința avansului dezamăgitor al PIB, dar și în privința dezechilibrelor create de modelul de creștere bazată pe consum din import.
Există, de asemenea, temeri în creștere că și evoluția PIB-ului ECE din 2025 va fi sub așteptări. În cazul Cehiei revizuirile sunt marginale, în vreme ce pentru Ungaria, România și Slovenia acestea sunt extensive, notează specialiștii Erste.
România, cele mai dezamăgitoare rezultate din regiune la capitolul creștere economică
Din câte se poate observa, România se remarcă prin rezultatele foarte slabe raportate la anticipațiile economiștilor. Polonia este singura țară din regiune a cărei creștere economică a depășit așteptările în trimestrul al doilea al acestui an.
În ceea ce privește estimările pe întreg anul, analiștii Erste au revizuit drastic prognoza pentru România, care ar urma să aibă a doua cea mai slabă evoluție din regiune în 2024, de doar 1,4% din PIB, surclasând doar Cehia (0,9% din PIB).
Pentru anul viitor, prognoza pentru România este ceva mai optimistă (2,8% din PIB), dar semnificativ mai slabă decât cele ale Ungariei (3,2% din PIB) sau Poloniei (3,7% din PIB).
Consumul este principalul motor al economiilor din Europa Centrală și de Est. Din datele Erste reiese că România se remarcă la acest capitol prin cel mai accelerat ritm de creștere al consumului gospodăriilor, aproape dublu față de cel din Ungaria și Polonia, de exemplu.
Pe de altă parte, consumul guvernamental din România a fost al doilea cel mai redus din ECE, întrecându-l doar pe cel al Guvernului de la Budapesta.
În prima jumătate din 2024, România a raportat o evoluție favorabilă și în privința investițiilor și a contribuției acestora la creșterea economică, datele Erste indicând că avansul acestora a fost superior celui din Polonia, de exemplu, sau Ungaria, unde investițiile au tras în jos PIB-ul.
Totuși, România se remarcă nefavorabil și prin prisma contribuției negative a exportului net. Importurile au crescut, în vreme ce exporturile au scăzut, ceea ce a făcut ca tot avansul rezultat din creșterea consumului să fie anulat de evoluția negativă a balanței comerciale.
Cineşte integral analiza Erste despre România - creștere economică dezamăgitoare, susținută cu dezechilibre și costuri mari pe Curs de Guvernare