Încrederea consumatorilor americani s-a deteriorat semnificativ în aprilie, cu mult peste aşteptările analiştilor, potrivit celui mai recent sondaj publicat vineri de Universitatea din Michigan.
Aşteptările privind inflaţia au atins cel mai ridicat nivel din 1981, ceea ce a amplificat temerile privind o eventuală recesiune, transmite CNBC.
Indicele preliminar al încrederii consumatorilor a scăzut la 50,8 puncte, de la 57,0 în martie, sub estimarea consensului Dow Jones de 54,6. Aceasta reprezintă o scădere lunară de 10,9% şi o prăbuşire de 34,2% faţă de aprilie anul trecut. Este cel mai scăzut nivel al indicelui din iunie 2022 şi al doilea cel mai mic din istoria sondajului, care datează din 1952.
În acelaşi timp, aşteptările privind inflaţia au crescut puternic. Participanţii la sondaj se aşteaptă ca inflaţia anuală să ajungă la 6,7%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 1981, în creştere faţă de 5% în martie. La orizontul de cinci ani, anticipaţiile au urcat la 4,4%, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât luna trecută, cel mai înalt nivel din iunie 1991.
Toţi indicatorii sondajului au înregistrat scăderi accentuate
Indicele condiţiilor economice curente a scăzut cu 11,4%, la 56,5 puncte, iar cel al aşteptărilor economice a coborât la 47,2, înregistrând o scădere lunară de 10,3% şi atingând cel mai mic nivel din mai 1980. Comparativ cu anul trecut, cele două măsuri au scăzut cu 28,5%, respectiv 37,9%.
După publicarea raportului, pieţele bursiere au trecut pe roşu, iar randamentele titlurilor de Trezorerie americane au crescut, reflectând o accentuare a tensiunii investitorilor.
”Consumatorii au trecut de la anxioşi la îngroziţi”, a scris Samuel Tombs, economist-şef pentru SUA la Pantheon Macroeconomics.
Scăderile de încredere s-au manifestat în toate categoriile demografice, indiferent de vârstă, venit sau afiliere politică, potrivit directoarei sondajului, Joanne Hsu.
”Consumatorii raportează mai multe semnale de avertizare care cresc riscul unei recesiuni: aşteptările privind condiţiile economice, finanţele personale, veniturile, inflaţia şi piaţa muncii au continuat să se deterioreze în această lună”, a declarat Hsu.
Temerile privind şomajul, la cel mai ridicat nivel din 2009
În plus, sondajul a relevat că îngrijorările privind pierderea locurilor de muncă sunt la cel mai înalt nivel din perioada crizei financiare din 2009.
Rezultatele apar într-un context tensionat, în care tarifele impuse de preşedintele Donald Trump riscă să alimenteze inflaţia şi să încetinească economia. Tot mai mulţi economişti şi lideri de pe Wall Street avertizează că SUA ar putea intra într-o recesiune în următoarele 12 luni.
Deşi pieţele financiare nu semnalează momentan o teamă majoră privind inflaţia, oficialii Rezervei Federale atrag atenţia că percepţiile consumatorilor pot deveni realitate dacă se traduc rapid în comportament economic concret. Merită menţionat că datele recente privind inflaţia de consum şi de producţie au arătat o uşoară temperare a presiunilor asupra preţurilor în luna martie.
Sondajul Universităţii din Michigan s-a desfăşurat între 25 martie şi 8 aprilie, cu o zi înainte ca preşedintele Trump să anunţe o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor comerciale agresive împotriva mai multor parteneri comerciali ai SUA.