În speranța că va evita tarifele americane punitive, Vietnamul este pregătit să ia măsuri împotriva bunurilor chinezești expediate în Statele Unite prin teritoriul său și să înăsprească controalele asupra exporturilor sensibile către China.
Această ofertă a fost făcută în contextul în care oficiali americani de rang înalt, inclusiv influentul consilier comercial de la Casa Albă, Peter Navarro, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la bunurile chinezești care ajung în SUA cu etichete „Made in Vietnam”, beneficiind astfel de taxe vamale mai mici, potrivit unei surse familiare cu situația și a unui document guvernamental consultat de Reuters.
De câteva săptămâni, Vietnamul face oferte favorabile în speranța că administrația președintelui american Donald Trump va privi cu îngăduință uriașul său excedent comercial față de SUA. În schimb, a fost lovit de un tarif de 46% impus ca parte a ofensivelor comerciale lansate de Trump sub titulatura „Ziua Eliberării”.
Deși tariful a fost suspendat pentru 90 de zile, cele două țări au convenit să înceapă negocieri după ce un viceprim-ministru vietnamez s-a întâlnit miercuri cu reprezentantul SUA pentru comerț.
Măsuri împotriva „Made in Vietnam” fals
Vietnamul, a cărui economie se bazează puternic pe exporturi, speră ca tariful să fie redus la un interval cuprins între 22% și 28%, dacă nu mai puțin, potrivit a trei persoane informate în legătură cu subiectul.
Una dintre aceste persoane a spus că oficialii americani au dat de înțeles, în cadrul unei întâlniri bilaterale din martie, că o asemenea reducere este posibilă.
Ministerul Comerțului din Vietnam și biroul Reprezentantului Comercial al SUA nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
În anunțul de joi privind începerea discuțiilor comerciale cu SUA, guvernul Vietnamului a declarat pe portalul său oficial că va lua măsuri împotriva „fraudei comerciale”. Nu au fost oferite detalii suplimentare.
Controale mai stricte
Încă din primul mandat al lui Trump, multe companii multinaționale au implementat o politică de tip „China plus unu”, stabilindu-și fabrici în Vietnam pentru a-și reduce expunerea față de Beijing.
Națiunea din Asia de Sud-Est se află într-o poziție delicată, încercând să mențină relațiile comerciale cu SUA – cea mai mare piață de export și partener de securitate – fără a provoca tensiuni cu China, o sursă majoră de investiții și vecin cu care Hanoi are dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud.
Oficiul Guvernului Vietnamului, organism care coordonează activitatea ministerelor, a organizat o reuniune de urgență cu experți în comerț pe 3 aprilie, la doar câteva ore după ce Trump a anunțat noile tarife. Scopul întâlnirii a fost abordarea preocupărilor Washingtonului privind presupusele furturi de proprietate intelectuală și abuzurile legate de transbordarea mărfurilor, potrivit unei persoane informate despre discuții.
În cadrul întâlnirii, oficialilor din ministerul comerțului și vămilor li s-a cerut să înăsprească controalele și li s-a acordat un termen de două săptămâni pentru a elabora un plan de combatere a transbordării ilegale. Termenul ar putea fi extins până la sfârșitul lunii aprilie, a precizat sursa, adăugând că Hanoiul vrea să acționeze cu prudență pentru a nu provoca Beijingul.
Transbordarea ilegală se referă la situația în care o țară trimite bunuri către o națiune care se bucură de tarife vamale mai mici din partea unei a treia țări, către care produsul este reexportat fără a i se adăuga valoare.